30'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4 - 6Για το νουά
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε νουά με ρύζι και σάλτσα μανιταριών, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το μοσχάρι μαζί με τη δάφνη και το πιπέρι για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 3- 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κομμένα λαχανικά, τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, το ξύλο κανέλας και σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας ιδανικά σε μια γάστρα (ή σε μια κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια και καπάκι, κατάλληλη για φούρνο) και προσθέτουμε 500 ml νερό.
- Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να γίνει.
- Στα μισά του μαγειρέματος γυρίζουμε το μοσχάρι και από την άλλη πλευρά, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
- Βγάζουμε το μοσχάρι από το σκεύος σε μια πιατέλα και τα λαχανικά σε ένα μπολ.
- Σουρώνουμε τον ζωμό που έχει μείνει σε μια κατσαρόλα.
- Κρατάμε τη μισή ποσότητα λαχανικών στην άκρη για το σερβίρισμα και τα υπόλοιπα τα πολτοποιούμε στο μούλτι για περίπου 2 λεπτά.
- Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα με τον ζωμό και βράζουμε για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.
- Αν παρ’ ελπίδα είναι πηχτή, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και αφήνουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις.
- Σουρώνουμε, για πιο φίνο αποτέλεσμα.
- Κόβουμε το μοσχάρι με ένα κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες.
- Σερβίρουμε με τα μελωμένα λαχανικά, τη σάλτσα (σε σαλτσιέρα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει) και συνοδεύουμε με ρύζι σπυρωτό, που έχουμε νοστιμίσει με λίγο βούτυρο και αλατοπίπερο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 90.