ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαντί γεμιστά με κιμά, σερβιρισμένα με γιαούρτιΜαντί γεμιστά με κιμά, σερβιρισμένα με γιαούρτι
1 ώρα και 30' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ροδιού

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε το μαντί με καβουρμά και σάλτσα ροδιού ξεκινάμε με την ζύμη και κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί τα αυγά, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε αρχικά με τα δάχτυλά μας, με κυκλικές κινήσεις, φέρνοντας σταδιακά το αλεύρι προς το κέντρο, και στη συνέχεια δουλεύουμε τα υλικά με τον γάντζο για 3-4 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια σφιχτή ζύμη.
  2. Την πλάθουμε σε μπάλα, την αλευρώνουμε ελαφρά, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη φυλάσσουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον καβουρμά και τον σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να σκορπίσει το άρωμά του.
  2. Ρίχνουμε τον πελτέ και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τον ζωμό και το χυμό ντομάτας. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς καπάκι, για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να σωθούν τα υγρά.
  3. Τέλος, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Μαντί

  1. Για το μαντί με καβουρμά και σάλτσα ροδιού, σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο πάχους λίγων χιλιοστών (εναλλακτικά, κόβουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε εξίσου λεπτό φύλλο).
  2. Με μαχαιράκι κόβουμε λωρίδες πλάτους 3-4 εκ. και στη συνέχεια κάθε λωρίδα σε τετράγωνα κομμάτια. Με πινέλο αλείφουμε κάθε κομμάτι με λίγο νερό και βάζουμε στο κέντρο του 1 κουτ. γλυκού γέμιση.
  3. Κλείνουμε το φύλλο είτε ενώνοντας χιαστί ανά δύο τις απέναντι γωνίες του είτε ενώνοντάς τες όλες μαζί προς τα πάνω, φτιάχνοντας ένα μικρό πουγκί.
  4. Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, βράζουμε τα μαντί σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα στραγγίζουμε καλά.
  5. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε προσεκτικά τα μαντί σε δόσεις, για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά από όλες τις μεριές.
  6. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα στοιβάζουμε όμορφα σε μια πιατέλα.
  7. Σερβίρουμε τα μαντί με καβουρμά και σάλτσα ροδιού με γιαούρτι και τη σάλτσα ροδιού.

Σάλτσα ροδιού

  1. Την ετοιμάζουμε όσο βράζουν τα μαντί, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το κορν φλάουρ και το βούτυρο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μειωθεί το υγρό στο μισό και να δέσει ελαφρά. Αν δούμε ότι έχει μεν μειωθεί, αλλά δεν είναι αρκούντως δεμένη η σάλτσα, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας.
  2. Σε κάθε περίπτωση, μόλις απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να λιώσει και η σάλτσα να γίνει λεία.

Λημνιό του Κτήματος Βουρβουκέλη

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρόδι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών