ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουραμπιέδες μαστίχας με γλυκό τριαντάφυλλοΚουραμπιέδες μαστίχας με γλυκό τριαντάφυλλο

Πρόκειται για ένα εκλεκτό μπισκότο βουτύρου, το οποίο, όπως θα παρατηρήσετε, δεν έχει κανένα επιπλέον άρωμα. Μοσχομυρίζει το ντόπιο αγελαδινό βούτυρο, που είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το αγελαδινό βούτυρο δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο «καθαρισμένο». Το βρίσκουμε στη μορφή που το αλείφουμε στο ψωμί και το λένε φρέσκο βούτυρο. Το «καθαρισμένο» (είναι πιο γνωστό με την ινδική του ονομασία ghee, που εισήχθη στο ευρωπαϊκό γλωσσάρι της κουζίνας από τους Αγγλους· επίσης είναι γνωστό ως clarified butter ή -στα Γαλλικά- beurre clarifié) στα Ελληνικά λέγεται «βούτυρο λιωμένο» και πωλείται σε γυάλινα βάζα, είναι όμως (συνήθως) αιγοπρόβειο. Η πρώτη φάση της διαδικασίας, λοιπόν, είναι το «καθάρισμα» του βουτύρου από τα κατάλοιπα του γάλακτος.

Τη συνταγή μού έδωσε με κάθε λεπτομέρεια η κυρία Βάσω Ναλμπάντη από την Ορεστιάδα και, όπως μου είπε, την έχει από την πεθερά της, που είχε έρθει πρόσφυγας από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Ιδια την έχω συναντήσει και σε χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, σε πρόσφυγες με την ίδια καταγωγή, χωρίς όμως τα αμύγδαλα. Η κυρία Ναλμπάντη είναι πολύ ικανή, φτιάχνει τα πάντα, από μαρμελάδες μέχρι ζαμπόνια, με τις παραδοσιακές τεχνικές, και τα εντάσσει με σύγχρονους τρόπους στη ζωή του σπιτικού της.

1 ώρα προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 50

Διαδικασία

  1. Για τους ζαχαρένιους κουραμπιέδες, βάζουμε το βούτυρο σε ένα ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει σε χαμηλή φωτιά (μπεν μαρί). Το αφήνουμε να λιώσει για αρκετή ώρα, χωρίς να ανακατεύουμε. Οσο θα λιώνει, η επιφάνεια θα γίνεται διάφανη, ενώ κάτω θα μένει το γαλακτώδες ίζημα.
  2. Μαζεύουμε με μια βαθιά κουτάλα τον διάφανο υγρό, το καθαρό βούτυρο, και το βάζουμε σε ένα άλλο σκεύος, προσέχοντας να μην πάρουμε μαζί το γαλακτώδες ίζημα.
  3. Βάζουμε το καθαρό βούτυρο στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να στερεοποιηθεί, για περίπου 1 ώρα.
  4. Τότε το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ χειρός ή στο μίξερ πάγκου με το φτερό, μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνουμε σταδιακά την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη για τους ζαχαρλενιους κουραμπιέδες, όχι πολύ σκληρή.
  6. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα, ώστε να διασκορπιστούν καλά σε όλη τη ζύμη για τους ζαχαρένιους κουραμπιέδες.
  7. Για τους ζαχαρένιους κουραμπιέδες, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα.
  8. Παίρνουμε με τα δάχτυλα λίγη ζύμη και την πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα οβάλ, μήκους 4 εκατοστών, πλάτους 2 και ύψους 1,5 εκατοστού περίπου.
  9. Ακουμπάμε τους κουραμπιέδες στο ταψί ή στη λαμαρίνα, αφήνοντας λίγη απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν κατά το ψήσιμο.
  10. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στο φούρνο για 20 - 25 λεπτά.Προσοχή, αν τους παραψήσουμε, θα γίνουν κούφιοι. Ελέγχουμε πιέζοντας ελαφρώς με το δάχτυλο αν δεν βουλιάζει, είναι έτοιμοι.
  11. Ξεφουρνίζουμε τους κουραμπιέδες και, όταν γίνουν χλιαροί, τους κυλάμε σε άχνη. Οταν κρυώσουν εντελώς, τους τακτοποιούμε στην πιατέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 27.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών