Δεν είναι εύκολη υπόθεση η παρασκευή και το σερβίρισμα ενός κοκτέιλ. Απαιτούνται γνώσεις, τέχνη, τεχνική και κάποια εμπειρία. Όμως, είναι πολύ κομψό, κατά τη γνώμη μου, να ξέρει μια οικοδέσποινα ή, ακόμα καλύτερα, ένας οικοδεσπότης να παρασκευάζει ένα κοκτέιλ και να το προσφέρει στους φίλους του. Η συμβουλή μου είναι να διαλέξετε το κοκτέιλ που σας αρέσει και να πειραματιστείτε έτσι ώστε να το φτιάχνετε τέλειο και να γίνει το σήμα κατατεθέν των συγκεντρώσεων στο σπίτι σας. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε, σημειώστε ορισμένα μικρά κόλπα που θα σας διευκολύνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPaloma ή μήπως Michelada; Φτιάχνουμε 5 κοκτέιλ με γεύση από ΜεξικόPaloma ή μήπως Michelada; Φτιάχνουμε 5 κοκτέιλ με γεύση από Μεξικό

Η διακόσμηση

Η μισή γοητεία ενός κοκτέιλ βρίσκεται στον τρόπο που σερβίρεται. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι αναψυκτικό, ούτε «σκληρό» ποτό, ούτε κρασί. Θέλει διαφορετική αντιμετώπιση το σερβίρισμά του, μεγαλύτερη φροντίδα, αλλά χωρίς υπερβολές. Μία φετούλα φρούτου, ένα κλαράκι δυόσμου, μία μαριναρισμένη ελιά, δύο ρώγες σταφυλιού περασμένες σε οδοντογλυφίδα, μία «κορδέλα» από λεμονόφλουδα… Σκεφτείτε και ετοιμάστε τις διακοσμήσεις πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας. Ενα μικρό καμπουριαστό, πολύ κοφτερό, μαχαιράκι θα σας διευκολύνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣdaiquiri κοκτέιλDaiquiri: Η ιστορία του πιο καλοκαιρινού κοκτέιλ και 4 συνταγές

Ο πάγος

Κοκτέιλ χωρίς πάγο δεν γίνονται. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύος, σκληρός και στεγνός, ώστε να μη νερουλιάσει γρήγορα μέσα στο κοκτέιλ. Γι’ αυτό προτιμάμε μεγάλα παγάκια, δηλαδή από παγοθήκες και όχι από σακούλες παγοκυψέλες. Αν ο πάγος πρέπει να είναι θρυμματισμένος, είτε θα αγοράσετε το σχετικό μηχανάκι είτε θα διπλώσετε ωραία-ωραία μια πετσέτα σαν θήκη, θα βάλετε μέσα τον πάγο και θα τον σπάσετε με το γουδοχέρι. Το τρίψιμο πάγου στο μούλτι ή στο μπλέντερ είναι επίφοβο, αν το μηχάνημά σας δεν είναι αρκετά ισχυρό. Αν πρέπει να παγώσετε τα ποτήρια, γεμίστε τα με τριμμένο πάγο όση ώρα ετοιμάζετε το κοκτέιλ. Στη συνέχεια αδειάστε τα και σερβίρετε μέσα σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣAperitivo: 4 ιδανικοί συνδυασμοί για απογευματινά κοκτέιλ και σνακ στο μπαλκόνιAperitivo: 4 ιδανικοί συνδυασμοί για απογευματινά κοκτέιλ και σνακ στο μπαλκόνι

Τα ποτήρια

Σχεδόν κάθε κοκτέιλ έχει το ποτήρι του, αλλά στο σπίτι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και τα μπολ του παγωτού με πόδι αντί για μεγάλο ποτήρι του κοκτέιλ. Εξαιρετικές λύσεις δίνουν και τα κολονάτα ποτήρια του κρασιού, και όσο πιο ρετρό το σχέδιο τόσο το καλύτερο.

Τα καλοκαιρινά κοκτέιλ που προτείνουμε:

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 23.

Άρθρα και Συνταγές με Αλκοόλ

Άρθρα και Συνταγές με Βότκα

Άρθρα και Συνταγές με Λικέρ

Άρθρα και Συνταγές με Ρούμι

Άρθρα και Συνταγές με Τεκίλα

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών