Δεν υπάρχει καλύτερη ώρα από τις 6 (αντε 5, αν είναι κανείς τυχερός). Η ώρα του aperitivo. H ιταλική συνήθεια που παίρνει το όνομά της από το λατινικό «aperire», δηλαδή αυτό που ανοίγει την όρεξη, δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό. Προηγείται μεν του δείπνου και το προετοιμάζει αλλά ακόμα περισσότερο μας αρέσει γιατί σηματοδοτεί το ξεκίνημα της χαλάρωσης. Είναι η άνω τελεία στις υποχρεώσεις της ημέρας. Εκείνο το γλυκό μεσοδιάστημα μεταξύ του σχολάσματος από τη δουλειά και του βραδινού. Σύντομο, φευγαλέο και ήσυχα εορταστικό. Αν συνοδεύεται από αναζωογονητικά ποτά και νόστιμες μπουκιές είναι ακόμα καλύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣdaiquiri κοκτέιλDaiquiri: Η ιστορία του πιο καλοκαιρινού κοκτέιλ και 4 συνταγές Για να πετύχουμε το ιδανικό ταίριασμα κοκτέιλ και σνακ ζητήσαμε τη βοήθεια του Δημήτρη Κιάκου (bar manager και ένας από τους ιδιοκτήτες του μπαρ «Το Λοκάλι») και του σεφ του καταστήματος Απόστολου Καραούζα και εκείνοι μας πρότειναν πικρόγλυκα, ελαφριά ποτά, παγωμένα ποτά και τα τέλεια συνοδευτικά τους.

Spritz & Τηγανητές μπάμιες με σάλτσα sweet chilli

Για τους περισσότερους η συνήθεια του aperitivo είναι συνώνυμη με το spritz: βερμούτ, σόδα και προσέκο σε παγωμένο ποτήρι. Λίγο απρόσμενος αλλά πολύ ταιριαστός συνοδός για το δροσιστικό, αφρώδες κοκτέιλ είναι οι τηγανητές μπάμιες τεμπούρα -αδιαμφισβήτητο best seller από τον κατάλογο φαγητού στο Λοκάλι. Τραγανές και ελαφρώς πικάντικες, με χρυσή, εθιστική κρούστα, πάνε γάντι με το βερμούτ. Από την άλλη, οι φυσαλίδες του απεριτίφ φρεσκάρουν το στόμα και ισορροπούν την αίσθηση λιπαρότητας.

Americano & Σκορδόψωμο με χόρτα και ψητή σαρδέλα

Παρά το όνομά του, το Americano είναι πέρα για πέρα ιταλικό. Απόγονος του Μιλάνο-Τορίνο (κοκτέιλ του 19ου αιώνα, με ίσα μέρη Campari από το Μιλάνο και κόκκινο βερμούτ απ’ το Τορίνο, συν πάγο), αυτό το κοκτέιλ απογεμίζεται με σόδα και στολίζεται με μια φλούδα πορτοκαλιού. Λέγεται πως πήρε το όνομά του καθώς ήταν το αγαπημένο των Αμερικάνων τουριστών στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης. Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει και το πιο ανάλαφρο «ξαδερφάκι» του Negroni καθώς περιλαμβάνει τα ίδια υλικά πλην του τζιν που εδώ αντικαθιστάται με σόδα. Ο Δημήτρης Κιάκος προτείνει να το ταιριάξουμε με μια σκορδάτη μπρουσκέτα με μπλανσαρισμένα χόρτα και ψητή σαρδέλα καθώς η χαρακτηριστική πικράδα του κολακεύει το λιπαρό ψάρι.

Half G&T & Κεφτεδάκια με ντιπ γιαούρτι-δυόσμο

Είναι ένα από τα motto τους στο Λοκάλι πως το τζιν τόνικ ταιριάζει με τα κεφτεδάκια. Και δεν έχουν και άδικο. Ο Κιάκος προτείνει το «μισό» τζιν τόνικ ως ιδανικό ελαφρύ κοκτέιλ για τη μετάβαση από το μεσημέρι στο απόγευμα. Δεν πρόκειται παρά για μια πιο ήπια αλλά ισορροπημένη προσαρμογή των αναλογιών του κλασικού κοκτέιλ. Λεμονάτο, φρέσκο και μπουρμπουληθρέ πίνεται χωρίς να το καταλάβεις, τσιμπολογώντας -ναι- κεφτεδάκια.

Μαρτίνι 50/50 & Flatbread με μελιτζάνα, μετσοβόνε και καραμελωμένα κρεμμύδια

To Fifty-Fifty Martini (ή αλλιώς Μαρτίνι 50/50) είναι μία από τις πιο διάσημες παραλλαγές του κλασικού κοκτέιλ, με χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ και ίσα μέρη τζιν και βερμούτ. Η γεύση του ενισχυμένου κρασιού επικρατεί αλλά εξακολουθεί να είναι ένα φρέσκο, αναζωογονητικό ποτό, αρκετά «ξεκάθαρο» ωστέ να μπορέσει να σταθεί χωρίς πρόβλημα δίπλα σε ένα πιο πλούσιο σνακ, όπως το flatbread με μελιτζάνα, καπνιστό τυρί μετσοβόνε και καραμελωμένα κρεμμύδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρτίνι με μανιτάρι ή ντομάτα; Τα νέα κοκτέιλ της Αθήνας έχουν λαχανικά!Μαρτίνι με μανιτάρι ή ντομάτα; Τα νέα κοκτέιλ της Αθήνας έχουν λαχανικά! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο κοκτέιλ του Βασίλη Καλλίδη: με τζιν, λεμόνι και δυόσμοΤο κοκτέιλ του Βασίλη Καλλίδη: με τζιν, λεμόνι και δυόσμο

Δείτε εδώ τις συνταγές για τα κοκτέιλ και τα σνακ:

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών