Η πόλη των καλοφαγάδων λένε για τη Θεσσαλονίκη. Και πράγματι ο ορισμός είναι σωστός. Για αιώνες στο καζάνι της ζυμώθηκαν πολιτισμοί και γεύσεις. Ανατολίτικα μπαχάρια και γαλλικές εσάνς, Ασία και Ευρώπη, οριενταλισμός και ευρωπαϊσμός άφησαν τα ίχνη τους στην ιστορία και τη γαστρονομία της. Κι έπειτα, η Θεσσαλονίκη δέχθηκε πλήθος προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, αλλά και από τον Πόντο, την Καππαδοκία και όλες τις χαμένες πατρίδες των Ελλήνων. Εκείνοι έφεραν στο νέο τόπο όπου ρίζωσαν τις τέχνες τους, τη μαστοριά τους, την καπατσοσύνη τους, το γούστο τους, την ανοιχτομυαλιά τους. Άνθισε η Θεσσαλονίκη, άνθισε και η κουζίνα της που σήμερα συνενώνει όλον αυτό τον πλούτο συνταγών και ιδεών. Τα πιο σπουδαία ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας άνοιξαν εκεί και οι ιδιοκτήτες τους έκαναν ολόκληρες περιουσίες από τις γλυκές καινοτομίες που σέρβιραν στα τραπεζάκια τους, όπως ήταν η σοκολάτα γάλακτος στου Φλόκα.

Πολλά γλυκά είναι ίδια με της υπόλοιπης Ελλάδας, όμως στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζονταν σε δουλεμένες εκδοχές, από μάστορες ζαχαροπλάστες με εμπειρία σε σπουδαία εργαστήρια όπου είχαν την ευχέρεια να τελειοποιούν την τέχνη τους. Γι’ αυτό και τα γλυκά της Θεσσαλονίκης απέκτησαν φήμη σε όλη την Ελλάδα. Τα σιροπιαστά της και οι πολίτικες κρέμες της, όπως λ.χ. τα τρίγωνα Πανοράματος, η μπουγάτσα ή το καζάν ντιπί, που βασίζονταν στο καλό και ποιοτικό γάλα και στο καλό φύλλο, έγιναν συνώνυμο της σαλονικιώτικης γλύκας. Κι έπειτα υπήρχαν και εκείνες οι συνταγές που συναντούσες μόνο εκεί. Όπως το Αρμενοβίλ, τα ανώμαλα σοκολατάκια, το γκατό ντε Σαλονίκ…

Αναζητώντας τα ίχνη των παλιών γεύσεων της πόλης, ζητήσαμε από τον Στέλιο Παρλιάρο να μας δώσει συνταγές που θυμάται από τα ταξίδια του στη Θεσσαλονίκη. Του ζητήσαμε να ζωντανέψει από μνήμης τις μυρωδιές αλλά κυρίως την αίσθηση που είχαν εκείνα τα γλυκά όταν τα δοκίμασε πρώτη φορά εκεί. Κι εκείνος, με τη λεπτή ευαισθησία που τον διακρίνει και την ικανότητά του να ανιχνεύει όχι μόνο τα εύγλωττα στοιχεία μιας συνταγής αλλά και τον εσωτερικό παλμό της, το συγκινησιακό της φορτίο, μας έδωσε αυτές τις υπέροχες συνταγές: μπουγάτσα με κρέμα ή τυρί, καριόκες, τρίγωνα Πανοράματος, ανώμαλα σοκολατάκια και κουλούρι Θεσσαλονίκης. Μαζί, σας δίνουμε και μια συνταγή για το γλυκό Αρμενοβίλ, που είναι ένα λαχταριστό παρφέ με μαρέγκες, καραμελωμένα αμύγδαλα και σοκολάτα.

Δείτε εδώ 6 συνταγές για χαρακτηριστικά γλυκά και άλλα εδέσματα της Θεσσαλονίκης:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών