Ένα όσπριο πραγματικό και αυθεντικά γηγενές. Στο παρελθόν, ήταν η βάση για πουρέδες (έτνη), γίνονταν αλεύρι για ψωμί αλλά και διάφοροι μεζέδες συνοδευτικοί του ποτού. Τα ρεβύθια, μάλιστα, σερβίρονταν στο δεύτερο μέρος των συμποσίων ως τρωγάλια (στραγάλια), δηλαδή βρασμένα και αποξηραμένα στο φούρνο με αλάτι.

Το ρεβύθι μας επιτρέπει να κάνουμε φάβα εξαιρετικής γεύσης. Σε ορισμένες ποικιλίες ρεβυθιού είναι λίγο ενοχλητική η εξωτερική φλούδα (η οποία φεύγει με το βράσιμο και λίγο κόπο). Πλέον, όμως, κυκλοφορούν και αποφλοιωμένα. Είναι νηστήσιμα, αλλά τίποτα δεν μας εμποδίζει να τα μαγειρέψουμε με κρέας: κοτόπουλο, χοιρινό και αρνί τους ταιριάζουν κι επίσης λουκάνικο ή παστά. Λατρεύουν το σκόρδο, ίσως περισσότερο από το κρεμμύδι, δεν δυσανασχετούν με την τομάτα ούτε με το κρασί, ακόμη και το κόκκινο.

Τι βρίσκουμε στην αγορά

● Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα μεγάλα και μικρόσπερμα ρεβύθια. Ξεχωριστής νοστιμιάς θεωρούνται τα χονδρά ρεβύθια της Λάρισας, της Χαλκιδικής και του Δομοκού. Εξαιρετικά και τα μικρόσπερμα, κιτρινοκαφέ, λεπτόφλουδα ρεβύθια Γρεβενών και Καστοριάς. Τα τελευταία χρόνια μεσαίες και μεγάλες εταιρείες συσκευάζουν ελληνικά ρεβύθια και τα διαθέτουν σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και καλά παντοπωλεία.

● Στην αγορά θα βρούμε και αποφλοιωμένα ρεβύθια, ό,τι πρέπει για σούπες βελουτέ και χούμους (πολτό ρεβύθιών). Τα ρεβύθια θέλουν καλό μούλιασμα.

● Σε σχέση με τα υπόλοιπα όσπρια, τα ρεβύθια θέλουν παρατεταμένο μούλιασμα. Καλό είναι να τα αφήνουμε σε χλιαρό νερό για περίπου 12 ώρες. Αν τα αφήσουμε λιγότερο, ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσουν στο βράσιμο.

● Η προσθήκη σόδας στο µούλιασµα των ρεβυθιών είναι λάθος, γιατί η σόδα καταστρέφει όλα τα πολύτιµα στοιχεία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να ενυδατωθούν καλύτερα είναι να βάλουμε στο νερό 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι. Με το χλιαρό αλατόνερο φουσκώνουν σωστά, κρατούν ακέραιο το σχήμα τους και δεν φεύγουν τα φλούδια τους (αν έχουμε πάρει αναποφλοίωτα) στο παρατεταμένο βράσιμο. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

● Μαγειρεύουµε τα ρεβύθια με τις φλούδες, γιατί σε αυτή βρίσκεται το µεγαλύτερο ποσοστό ασβεστίου και φυτικών ινών. Αν δεν μας αρέσουν τα φλούδια ή μας προ- καλούν φούσκωμα, ακολουθούμε τη διαδικασία του ξεφλουδίσματος. Το μυστικό της ρεβυθάδας Το σιγανό μαγείρεμα, όπως σε όλα τα όσπρια, αλλά σε υγρό λιγότερο απ’ ό,τι τα άλλα όσπρια. Μια καλή αναλογία είναι 1 μέρος ρεβύθια – 2½ μέρη νερό. Αυτό ισχύει αν θέλουμε τα ρεβύθια να έχουν λίγο ζουμί -λιγότερο από σούπα-, κάτι που είναι ζητούμενο για πολλούς. Η αναλογία γίνεται 1 μέρος ρεβύθια – 2 μέρη νερό, αν πρόκειται να κάνουμε τα ρεβύθια στη γάστρα.

Μυρωδικά και μπαχαρικά που ταιριάζουν

● Τα πιο ταιριαστά τους «αρωµατικά» είναι η δάφνη, ο άνηθος, ο µάραθος, ο βασιλικός, ο δυόσµος, τα μυρώνια, οι καυκαλήθρες, ο µαϊντανός, η ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

● Από μπαχαρικά ταιριάζουν ο κόλιανδρος, το κάρι, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το κύμινο, το ροζ και το μαύρο πιπέρι, η καπνιστή πάπρικα, το τσίλι. Ταιριαστά λαχανικά

● Πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν τη ρεβυθάδα μόνο με κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο, για να βοηθήσει το φαγητό να χυλώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡεβυθάδα: 9 συνταγές για την αγαπημένη μας σούπαΡεβυθάδα: 9 συνταγές για την αγαπημένη μας σούπα

Ταιριαστά λαχανικά

● Άλλα λαχανικά που ταιριάζουν είναι το καρότο, η ντομάτα (τριμμένη ή, αν φτιάχνουμε ρεβυθάδα φούρνου, κομμένη σε χοντρά κομμάτια ή σε ροδέλες), το φινόκιο, το πράσο, οι μελιτζάνες (αν είναι κοκκινιστή η ρεβυθάδα), αλλά και διάφορα γλυκά χόρτα.

● Πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν τη ρεβυθάδα μόνο με κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο, για να βοηθήσει το φαγητό να χυλώσει.

● Άλλα λαχανικά που ταιριάζουν είναι το καρότο, η ντομάτα (τριμμένη ή, αν φτιάχνουμε ρεβυθάδα φούρνου, κομμένη σε χοντρά κομμάτια ή σε ροδέλες), το φινόκιο, το πράσο, οι μελιτζάνες (αν είναι κοκκινιστή η ρεβυθάδα), αλλά και διάφορα γλυκά χόρτα.

Διαβάστε 18 λαχταριστές συνταγές με ρεβύθια:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών