Λευκή σοκολάτα με φυστικοβούτυρο
Παρασκευή: 10΄
Υλικά (για 1 μεγάλο ποτήρι)
50 γρ. λευκή κουβερτούρα
1 κοφτό κουτ. γλυκού φιστικοβούτυρο
1 κούπα κρύο γάλα αγελάδος, πλήρες + λίγο ακόμη, βραστό
παγάκια
Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε πολύ καλά την κουβερτούρα και τη βάζουμε στο ποτήρι. Περιχύνουμε με λίγο βραστό γάλα, τόσο ώστε να καλύπτει τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και αυτό. Συμπληρώνουμε με κρύο γάλα, μερικά παγάκια και σερβίρουμε αμέσως.
Κακάο με γάλα καρύδας (vegan)
Παρασκευή: 10΄
Υλικά (για 1 μεγάλο ποτήρι)
1 γεμάτο κουτ. γλυκού κακάο
1-2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2-3 κουτ. σούπας βραστό νερό
1/2 κούπα γάλα καρύδας, κρύο (από το ψυγείο)
1/2 κούπα γάλα αμυγδάλου
Διαδικασία
Βάζουμε το κακάο και τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα και να μην υπάρχουν γρομπαλάκια από κακάο. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το γάλα αμυγδάλου και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Για καλύτερο αποτέλεσμα, περνάμε το ρόφημα από το μπλέντερ. Σερβίρουμε σε ένα ποτήρι με παγάκια.
Σοκολάτα σε σκόνη με κανέλα και γάλα σόγιας
Παρασκευή: 10΄
Υλικά (για 1 μεγάλο ποτήρι)
1-2 κουτ. γλυκού σοκολάτα ρόφημα σε σκόνη (περιέχει ζάχαρη)
1 κούπα γάλα σόγιας, κρύο + λίγο ακόμη, βραστό
λίγη τριμμένη κανέλα
Διαδικασία
Βάζουμε τη σκόνη-ρόφημα και την κανέλα σε ένα ποτήρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βραστό γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα και να μην υπάρχουν γρομπαλάκια. Προσθέτουμε το κρύο γάλα σόγιας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σερβίρουμε σε ποτήρι με παγάκια.
Μπίτερ σοκολάτα χωρίς γάλα
Παρασκευή: 10΄
Υλικά (για 1 μεγάλο ποτήρι)
60 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 70% κακάο
1 κούπα παγωμένο νερό + λίγο επιπλέον, βραστό
1 κουτ. γλυκού μέλι
Διαδικασία
Κόβουμε τη σοκολάτα σε όσο πιο μικρά κομμάτια μπορούμε και τη βάζουμε στο ποτήρι. Ρίχνουμε λίγο βραστό νερό, τόσο ώστε να καλύψει τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Συμπληρώνουμε με κρύο νερό και παγάκια. Σερβίρουμε αμέσως.
Tips
- Όσο πιο λεπτοκομμένη είναι η σοκολάτα, τόσο καλύτερα θα λιώσει. Ιδανικά, την τρίβουμε στον τρίφτη, ώστε να γίνει σκόνη, ή στο μούλτι. Tο υγρό που θα προσθέσουμε για να τη λιώσουμε πρέπει να είναι καυτό.
- Γάλα καρύδας βρίσκουμε σε κονσέρβα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα και σε ντελικατέσεν. Επειδή το γάλα καρύδας είναι πολύ πηχτό, καλύτερα να χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά και κάποιο άλλο γάλα της αρεσκείας μας, ζωικής ή φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα αμυγδάλου που χρησιμοποιήσαμε εμείς στη συνταγή μας.
- Για να γίνουν πιο λεία τα ροφήματα, μπορούμε να τα ανακατέψουμε με το ραβδομπλέντερ. Δεν το ανασηκώνουμε συνεχώς, για να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες αέρα.
- Η λευκή σοκολάτα ταιριάζει πολύ με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού (1 κουτ. γλυκού).
- Για να γλυκάνουμε και ταυτόχρονα να δώσουμε γεύση στην μπίτερ σοκολάτα, θα προσθέσουμε 1 κουτ. γλυκού μαρμελάδα της αρεσκείας μας (φράουλα, βερίκοκο, πορτοκάλι) ή σιρόπι από γλυκό του κουταλιού, πριν προσθέσουμε το κρύο νερό.
- Μπαχάρια και αλκοόλ δεν «συμπαθούν» την κρύα σοκολάτα, αυτά τα αφήνουμε για το χειμώνα.