Χριστούγεννα χωρίς eggnog δεν γίνονται στις πέραν του Ατλαντικού ακτές. Πριν τη μεγάλη γιορτή και για να υποδεχτούν το πνεύμα των Χριστουγέννων, οι αμερικάνες οικοδέσποινες ετοιμάζουν στα σπίτια το υπέροχο αυτό ποτό που δεν λείπει από καμία συγκέντρωση, από κανένα τραπέζι.

Έψαξα στα κιτάπια μου και βρήκα ότι το eggnog, παρ’ ότι πολιτογραφημένο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έχει μάλλον ξεκινήσει την καριέρα του από τη Γηραιά Αλβιόνα όπου καταγράφεται από τον 17ο. Φτιαχνόταν από αυγά, γάλα και κρασί και το απολάμβαναν μόνο οι πλούσιοι που διέθεταν υποστατικά με ζώα, μιας και τότε στην Αγγλία ο μέσος κάτοικος πόλης σπάνια έβλεπε γάλα − κι αν το έβλεπε αμφιβάλλω αν θα έφτιαχνε μ’ αυτό eggnog…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΖεστό κρασί με μπαχαρικάΖεστό κρασί με μπαχαρικά

Πολυταξιδεμένη συνταγή φτάνει στον Αμερικάνικο Νότο με τις ατέλειωτες φάρμες, όπου το bourbon αντικαθιστά το κρασί. Ήταν, λένε, το αγαπημένο του G.Washington που έφτιαχνε τη δική του συνταγή με bourbon, sherry και ρούμι, που μόνο οι θαρραλέοι δοκίμαζαν … Στο Πουέρτο Ρίκο προστίθεται το ρούμι και ονομάζεται coquito και στο Μεξικό rompope. Στο Περού οι γιορτές έρχονται με biblia con pisco, όπου pisco είναι το περουβιάνικο μπράντυ.

Τέλος στη Γερμανία κάνουν την Biersoppeνa, eggnog με μπίρα. Το τραπέζι στρώνεται με άσπρο, γιορτινό τραπεζομάντιλο κοντά στο στολισμένο έλατο, κι επάνω ακουμπάει το μεγάλο γυάλινο μπολ με το eggnog. Δίπλα, τα γυάλινα, επίσης, φλιτζανάκια ή ποτήρια κι ένα μπολ με τριμμένη κανέλλα και μοσχοκάρυδο, για όσους θέλουν.

Σας δίνουμε τις αναλογίες για 14 άτομα, για ένα μεγάλο γιορτινό τραπέζι.

10' προετοιμασία
Σύνολο: 10'

Υλικά

Τεμάχια: 14 ποτήρια

Η αμερικάνικη συνταγή

Διαδικασία

Η αμερικάνικη συνταγή

  1. Για να φτιάξουμε το eggnog ανακατεύουμε τη μαρέγκα με το μείγμα των αυγών μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και το bourbon.
  2. Ανακατεύουμε πάλι, και προσθέτουμε το ρούμι.

Άρθρα και Συνταγές με Αλκοόλ

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ρούμι

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών