Στο νησί η κεραμοποιία ήταν τέχνη ιδιαίτερα διαδεδομένη και τα πήλινα σκεύη μαγειρέματος αμέτρητα, το καθένα για ξεχωριστή χρήση: μανατσούκια, ριφικιές, σταμνιά, ζυματερές, βυτήνια κ.α. Η γίδα στιφάδο παραδοσιακά σιγοψήνεται στον ξυλόφουρνο για 6-8 ώρες ή για όλο το βράδυ, μέσα στο μανατσούκι, ένα σκεύος που μοιάζει με στάμνα με καπάκι, ειδικά για ψησίματα σε χωριάτικο φούρνο. Εμείς θα το ετοιμάσουμε στον οικιακό μας φούρνο, σύμφωνα με τη συνταγή του σεφ Γιάννη Ευθυμίου από το μαγειροτεχνείο Παράγκα, στην πιο μεγάλη γάστρα που διαθέτουμε, κατά προτίμηση πήλινη, ή σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί.
