ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρέμα Καταλάνα βήμα- βήμαΚρέμα καταλάνα βήμα βήμα Φημισμένη οικοδέσποινα, η κ. Αρτεμισία Λυμπεράκη φτιάχνει για το τέλος των τραπεζιών της (αλλά και ως πεσκέσι στα τραπέζια φίλων) μια βελούδινη, ισορροπημένη και υπέροχα κρεμώδη, κρεμ καραμελέ που στον κύκλο της είναι περιζήτητη. Εμείς τη δοκιμάσαμε σε ένα τραπέζι που παρέθεσε η στενή της φίλη κ. Νότα Μασσέλου και βρήκαμε την ευκαιρία να ζητήσουμε τη συνταγή.

Βελούδινη, κρεμώδης, με τις υπόπικρες νότες της καραμέλας να συμπληρώνουν ιδανικά το ανεπαίσθητο άρωμα της βανίλιας. Αυτή είναι η κρεμ καραμελέ της κ. Λυμπεράκη.

Είχαμε την ευκαιρία να τη δοκιμάσουμε στο σπίτι της στενής της φίλης, κ. Νότας Μασσέλου.
25' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 10

Για την κρέμα

Για την καραμέλα

Διαδικασία

Κρέμα

  1. Για να ετοιμάσουμε την κρέμ καραμελέ σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  2. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Προσθέτουμε τα αυγά περνώντας τα από ψιλό σουρωτό, για να συγκρατήσουμε τυχόν ίνες.
  3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Καραμέλα

  1. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Θέλει προσοχή: ανακατεύουμε συνέχεια και περιμένουμε να αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζει χρώμα και να σχηματιστεί μια καφετί καραμέλα. Δεν την αφήνουμε να σκουρύνει πάρα πολύ, γιατί θα καεί.
  2. Σε μια φόρμα μεταλλική με τρύπα στη μέση (αυτή που φτιάχνουμε τα κέικ) ή σε άλλη της αρεσκείας μας χύνουμε την καραμέλα γύρω γύρω, φροντίζοντας να καλύψει όλο τον πυθμένα και λίγο από τα πλαϊνά.
  3. Αδειάζουμε πάνω από την καραμέλα το μείγμα της κρέμας.
  4. Τοποθετούμε τη φόρμα σε ένα βαθύ ταψί και το γεμίζουμε με νερό, μέχρι να φτάσει περίπου στο μέσον της φόρμας.
  5. Μεταφέρουμε προσεκτικά στον προθερμασμένο φούρνο, τον χαμηλώνουμε στους 180°C και ψήνουμε για 1 ώρα.
  6. Βγάζουμε και αφήνουμε την κρεμ καραμελέ να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου. Πρέπει να σταθεί κάποιες ώρες. Μπορούμε να την ετοιμάσουμε το ίδιο πρωί αν πρόκειται να τη σερβίρουμε μεσημέρι ή το μεσημέρι για το βράδυ. Αν την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα, θα τη διατηρήσουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
  7. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, τοποθετούμε μια στρογγυλή πιατέλα  πάνω στη φόρμα με το γλυκό. Πιάνουμε γερά την πιατέλα μαζί με τη φόρμα και τα αναποδογυρίζουμε. Αφαιρούμε τη φόρμα (αν δεν γλιστράει εύκολα, την τραντάζουμε ελαφρώς) αφήνοντας την καραμέλα να γλιστρήσει και να περιχύσει την κρέμα. Είναι σημαντικό η πιατέλα να χωράει το γλυκό καλά, ώστε να μην σπάσει η κρέμα. Επίσης, θα πρέπει να έχει ανασηκωμένο «γείσο» για να μην χυθεί η καραμέλα απέξω.

Μυστικά

*Για ακόμα πιο φίνα γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλια. Ή, ακόμα καλύτερα, τα σποράκια από μισό λοβό φυσικής βανίλιας: Με τη μύτη ενός μαχαιριού σχίζουμε το λοβό κατά μήκος, τον ανοίγουμε στα δύο. Με τη λάμα του μαχαιριού τον γδέρνουμε για να συγκεντρώσουμε τα σποράκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών