ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠουρές γλυκοπατάτας με ξερά σύκα και δυόσμοΠουρές γλυκοπατάτας με ξερά σύκα και δυόσμο
10' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον κλασικό, βουτυράτο πουρέ πατάτας, ξεκινάμε πλένοντας και βουρτσίζοντας καλά τις πατάτες. Δεν τις ξεφλουδίζουμε. Τις βάζουμε ολόκληρες σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να τις καλύψει καλά, ρίχνουμε και αλάτι και τις αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να σκάει η φλούδα τους και να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε. Τις ξεφλουδίζουμε και, όσο είναι ακόμη ζεστές, τις λιώνουμε με το πρες πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
  3. Αδειάζουμε τον πουρέ στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Έτσι, θα σωθούν τα υγρά που έχουν κρατήσει οι πατάτες από το βράσιμο.
  4. Προσθέτουμε εναλλάξ τα κομματάκια βουτύρου και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έχουμε έναν πουρέ αφράτο και μαζί βελούδινο.
  5. Αποσύρουμε, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Μυστικά

Αυτόν τον απλό αλλά γευστικότατο πουρέ μπορούμε, αν θέλουμε, να τον εμπλουτίσουμε και να τον αρωματίσουμε: - Σκορπίζοντας πάνω του λίγες λεπτοκομμένες φέτες τρούφας λευκής ή μαύρης. - Με καραμελωμένα κοκκινόφλουδα κρεμμύδια, που θα σοτάρουμε μαζί με 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι, για άρωμα. - Με φρεσκοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, ρίγανη αλλά και ξερά τριμμένα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών