40'
προετοιμασία
30' βράσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 3 - 6Για την κομπόστα
Για την κρέμα γιαουρτιού
Διαδικασία
Κομπόστα
- Για την κομπόστα βερίκοκο αρχικά ζεματίζουμε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 4 λεπτά.
- Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα βουτάμε σε παγωμένο νερό για να κρυώσουν γρήγορα και τα ξεφλουδίζουμε.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τοποθετούμε στη φωτιά.
- Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το κρασί, τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας και το σχισμένο κλωναράκι της.
- Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).
- Ρίχνουμε τότε τα ξεφλουδισμένα βερίκοκα (ολόκληρα) και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3 - 5 λεπτά έως ότου μαλακώσουν.
- Τα διατηρούμε στο ψυγείο έως 5 μέρες και τα σερβίρουμε κρύα.
Κρέμα γιαουρτιού
- Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης μέσα σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό και τα αφήνουμε να μαλακώσουν.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το μέλι και τη βανίλια (σπόρους και κλωναράκι).
- Τοποθετούμε στη φωτιά και μόλις λιώσει το μέλι (πριν βράσει όμως η κρέμα), αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης, αφού προηγουμένως τα στραγγίξουμε από το νερό, και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος μέχρι να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το τυρί κρέμα και τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας καλά, έτσι ώστε να πετύχουμε μια λεία κρέμα.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 2 ώρες (μέχρι να σταθεροποιηθεί).
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τα βερίκοκα σε μπολ και συνοδεύουμε κάθε μερίδα με μία-δύο κουταλιές από την κρέμα γιαουρτιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 136.