ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣούπα κουνουπιδιού με ανθόγαλοΣούπα κουνουπιδιού με ανθόγαλο
30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη βελουτέ σούπα κουνουπίδι, σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι και το τζίντζερ για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά να μην πάρουν χρώμα.
  2. Προσθέτουμε τα μήλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κουνουπίδι.
  3. Ανακατεύουμε ξανά, σβήνουμε με τον ζωμό, ρίχνουμε και τα κλωνάρια ρίγανης και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει μία βράση.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι το κουνουπίδι να μαλακώσει.
  5. Πετάμε τα κλωνάρια της ρίγανης και πολτοποιούμε τη σούπα στον πολυκόφτη, σε δόσεις και σχολαστικά (για 2-3 λεπτά κάθε δόση), μέχρι να γίνει εντελώς λεία και βελούδινη.
  6. Τη ρίχνουμε ξανά στην καλά καθαρισμένη κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε. Τη διατηρούμε ζεστή.
  7. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, και μόλις κάψει βάζουμε σε μονή στρώση τις φέτες μπέικον. Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, να «σγουρύνουν» και να γίνουν τραγανές.
  8. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σπάμε με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
  9. Καθαρίζουμε καλά το τηγάνι, λιώνουμε εκεί 1 κουτ. σούπας από το πρόβειο βούτυρο και σοτάρουμε τα κομμένα κρεμμυδάκια του στιφάδου μέχρι να ροδίσουν και να γυαλίσουν ομοιόμορφα.
  10. Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι καγιέν και αλατίζουμε.
  11. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ζεσταίνουμε για 2 λεπτά μέχρι να κάψει και, μόλις δούμε ότι αρχίζει να σκουραίνει, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τους κύβους ψωμιού και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
  12. Βάζουμε ξανά το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα κομμάτια ψωμιού για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία, ή για 10 λεπτά αν τα θέλουμε εντελώς τραγανά.
  13. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  14. Μοιράζουμε την κουνουπιδόσουπα σε βαθιά πιάτα. Σε κάθε μερίδα βάζουμε από 1 κουτ. σούπας χτυπημένη κρέμα γάλακτος (ή γιαούρτι), μοιράζουμε τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια, τα κομματάκια μπέικον και τα κρουτόν και σκορπίζουμε σπόρους ροδιού.
  15. Πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών