ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλάτα με γαρίδες, ντοματίνια, βασιλικό και κρίθινο παξιμάδιΣαλάτα με γαρίδες, ντοματίνια, βασιλικό και κρίθινο παξιμάδι

Γιατί να είναι η χωριάτικη η μόνη σαλάτα του ελληνικού καλοκαιριού; Αυτό σκέφτηκε ο σεφ Δαμιανός Σιδηροκανέλλης, από χρόνια συνεργάτης και σύντροφος του Fabrizio Buliani, και εμπνεύστηκε αυτήν την ξεχωριστής νοστιμιάς και όψης σαλάτα με θερινά φρούτα, λαχανικά και σαλατικά. Η νοστιμιά των ελαφροσοταρισμένων γαρίδων και η εξαίσια, αιχμηρή σάλτσα γιαουρτιού (με λάδι, λεμόνι, λίγο ξίδι και μπόλικα μυρωδικά) απογειώνει το όλον. Ένα έκτακτο πρώτο πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί και ως σαλατογεύμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

30' προετοιμασία
5' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Από το καρπούζι θα χρησιμοποιήσουμε μόνο την καρδιά του, το υπόλοιπο το κρατάμε στο ψυγείο για να το σερβίρουμε, αν θέλουμε, στο τέλος του γεύματος.
  2. Κόβουμε την καρδιά του καρπουζιού και τη σάρκα του πεπονιού σε μικρούς κύβους (περίπου 1,5-2 εκ.). Για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε το ειδικό εργαλειάκι που λέγεται παριζιέν, με το οποίο βγάζουμε μικρές μπάλες από φρούτα και λαχανικά.
  3. Από το αγγούρι θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τη φλούδα του, την οποία κόβουμε σε μικρές και πολύ λεπτές λωρίδες. Με τη σάρκα του αγγουριού φτιάχνουμε μια έξτρα μικρή σαλάτα για το τραπέζι (με λίγο αλάτι και ελάχιστο ξίδι) ή το τρώμε ενόσω μαγειρεύουμε.
  4. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και δοκιμάζουμε, για να δούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι (λεμόνι, ξίδι, λάδι μυρωδικών, αλατοπίπερο).
  5. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι.
  6. Βάζουμε τις μαριναρισμένες γαρίδες με το λάδι τους στο σκεύος και τις ψήνουμε για 1½ λεπτό, τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για άλλο 1/2 λεπτό. Τις θέλουμε ζουμερές.
  7. Τις βγάζουμε σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με την επιπλέον 1 κουτ. σούπας από το λάδι μυρωδικών. Τις αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά – θα βγάλουν νόστιμα ζουμιά που θα ανακατευτούν με το λάδι.
  8. Σε μια μεγάλη πιατέλα (ή σε ατομικά πιάτα) στρώνουμε τα φύλλα ρόκας, βάζουμε εδώ κι εκεί λίγη σάλτσα, σκορπίζουμε τα κομμάτια των φρούτων και το αγγούρι, βάζουμε τις γαρίδες, τις περιχύνουμε με τα ζουμιά που έχουν βγάλει στο μπολ και τελειώνουμε πάλι με λίγη σάλτσα εδώ κι εκεί.

Λάδι μυρωδικών

  1. Ψιλοκόβουμε διάφορα φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό, βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, σχοινόπρασο, ό,τι βρούμε και μας αρέσει) και τα βάζουμε σε ένα βαζάκι, το οποίο γεμίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μια ενδεικτική αναλογία είναι, 1 φλιτζάνι λάδι / 5-6 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα μυρωδικά.
  2. Διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 2-3 εβδομάδες. Το λάδι θα αρωματιστεί διακριτικά, όμως το χρησιμοποιούμε μαζί με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, για εντονότερο αποτέλεσμα.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών