Το όνομα αυτού του πιάτου, «παρμεζάνα», είναι παραπλανητικό, αφού η συνταγή δεν προέρχεται στην πραγματικότητα από την πόλη της Πάρμας. Μάλιστα, σχεδόν όλες οι περιφέρειες της Ιταλίας διεκδικούν την πατρότητά του, αν και η χρήση της μοτσαρέλας και της ντομάτας υποδεικνύει ότι πρόκειται για πιάτο από τον Νότο.
15'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την συνταγή μελιτζάνες παρμεζάνα, ξεκινάμε και κόβουμε τις µελιτζάνες κατά µήκος σε λεπτές φέτες.
- Τοποθετούµε σε στρώσεις τις φέτες σε ένα µεγάλο τρυπητό, πασπαλίζοντας κάθε στρώση µε αλάτι. Τις αφήνουµε για 1 ώρα να ξεπικρίσουν.
- Τις ξεπλένουµε και τις χτυπάµε ελαφρώς και από τις δύο πλευρές µε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
- Πασπαλίζουµε τις φέτες µελιτζάνας µε το αλεύρι.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).
- Αλείφουµε µε λάδι ή βούτυρο ένα ρηχό πυρίµαχο σκεύος µε διαστάσεις 32x20 εκατοστά.
- Ζεσταίνουµε 120 ml λάδι σε ένα µεγάλο τηγάνι.
- Σοτάρουµε γρήγορα τις µελιτζάνες λίγες λίγες, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, µέχρι να γίνουν τραγανές και να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Προσθέτουµε περισσότερο ελαιόλαδο αναλόγως και στραγγίζουµε καλά κάθε τηγανιά σε απορροφητικό χαρτί.
- Απλώνουµε τις φέτες µελιτζάνας στο πυρέξ σε µία στρώση, έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρώς.
- Καρυκεύουµε µε πιπέρι.
- Προσθέτουµε 4 κουταλιές της σούπας ντοµάτα πάνω από τη µελιτζάνα και σκορπίζουµε λίγο από τον βασιλικό από πάνω.
- Πασπαλίζουµε µε λίγη µοτσαρέλα και µετά µε λίγη παρµεζάνα. Συνεχίζουµε να απλώνουµε τα υλικά σε στρώσεις εναλλάξ, έως ότου εξαντληθούν όλα τα συστατικά.
- Ψήνουµε για 30 λεπτά.
- Βγάζουµε το φαγητό από τον φούρνο και το αφήνουµε να κρυώσει για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε τις μελιτζάνες παρμεζάνα.