ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιαννιώτικος μπακλαβάςΜπακλαβάς γιαννιώτικος
20' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
3 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 50'

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί 25x35 εκ.

Για τη γέμιση

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπακλαβά με φουντούκια, αρχικά ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε λίγο το ταψί.
  3. Ανακατεύουμε τα φουντούκια με τη ζάχαρη.
  4. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε στη μέση, κάθετα στη μακριά πλευρά. Σχηματίζουμε δηλαδή 20 μικρότερα φύλλα.
  5. Απλώνουμε τα πρώτα 10 φύλλα στο ταψί, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
  6. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
  7. Περιχύνουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο μας έχει μείνει.
  8. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει το βούτυρο.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C.
  10. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά.
  11. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό (περίπου 2 κουτ. σούπας), ώστε να μη σηκωθούν τα φύλλα κατά το ψήσιμο.
  12. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4λεπτά, μέχρι να δέσει.
  3. Ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί και να μην πέσει).
  4. Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
  5. Αφήνουμε, τον μπακλαβά με φουντούκια, περίπου 3 ώρες, για να απορροφήσει το σιρόπι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT