
20'
προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
3 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: (για ταψί 25x35 εκ.)Για τη γέμιση
Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον μπακλαβά με φουντούκια, πρώτα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και βουτυρώνουμε λίγο το ταψί.
- Ανακατεύουμε τα φουντούκια με τη ζάχαρη.
- Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε στη μέση, κάθετα στη μακριά πλευρά. Σχηματίζουμε δηλαδή 20 μικρότερα φύλλα.
- Απλώνουμε τα πρώτα 10 φύλλα στο ταψί, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
- Περιχύνουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο μας έχει μείνει, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει το βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C.
- Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό (περίπου 2 κουτ. σούπας), ώστε να μη σηκωθούν τα φύλλα κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.
- Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί και να μην πέσει.)
- Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά με φουντούκια και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
- Αφήνουμε περίπου 3 ώρες, για να το απορροφήσει
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.