Με μαραθολουκάνικο και τυρί Σαν Μιχάλη φαντάστηκε το κυκλαδίτικο μπέργκερ ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, οπαδός του DIY. Τόσο στο παγωτατζίδικό του όσο και στο μπεργκεράδικο που διατηρεί στην Ερμούπολη της Σύρου, αμφότερα με την επωνυμία «Django», σχεδόν το 90% των υλικών είναι φτιαγμένα στην κουζίνα του.

30' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 6 μπέργκερ

Για τα μπιφτέκια

Για τη μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης

Διαδικασία

  1. Μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης: Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να πολτοποιηθούν. Τα αδειάζουμε σε ένα τηγάνι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή μαρμελάδα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Μπιφτέκια: Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το λουκάνικο, το λιώνουμε με ένα πιρούνι και το βάζουμε σε μπολ μαζί με τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε ελαφρά για 1-2 λεπτά. Πλάθουμε το μείγμα σε 6 μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, χωρίς λάδι, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά ή όσο μας αρέσει.
  3. Μπέργκερ: Όπως είναι ζεστά τα μπιφτέκια, τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε, σε δόσεις, τα αυγά μάτια. Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα αλείφουμε στην πλευρά της ψίχας με το βούτυρο. Τα ζεσταίνουμε στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά. Τα αλείφουμε με λίγη από τη μαρμελάδα, βάζουμε το μπιφτέκι με το τυρί, τη ρόκα, τις φέτες ντομάτας και τα τηγανητά αυγά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κλείνουμε.
  4. Μυστικό: Ετοιμάζουμε, αν θέλουμε, 6 χειροποίητα ψωμάκια ως εξής: Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ 90 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό, με 1/2 κ.γλ. ξηρή μαγιά και 15 γρ. ζάχαρη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει η μαγιά. Προσθέτουμε 1 αυγό, 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι, 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κυβάκια, και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 6 ώρες, να φουσκώσει. Πλάθουμε τη ζύμη σε 6 μικρές μπάλες. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και τακτοποιούμε τα ζυμαράκια στο ταψί, σε απόσταση το ένα από το άλλο. Ανακατεύουμε 1 κρόκο αυγού με 1 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε τα ζυμαράκια. Πασπαλίζουμε με 3 κουτ. σούπας σουσάμι, τα σκεπάζουμε χαλαρά με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, ξεσκεπάζουμε τα ζυμαράκια και τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών