Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Αστέριος Κουστούδης μαγειρεύει ρύζι με σπαράγγια, σολομό και λαδολέμονο.

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες

Για το λαδολέμονο

Για το ρύζι

* Ο Αστέριος Κουστούδης είναι ο executive chef στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George.

Διαδικασία

  1. Προσθέτουμε ελάχιστο από το σησαμέλαιο στον σολομό και στις κορυφές από τα σπαράγγια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα στρώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ στον φούρνο. Τα σπαράγγια για 2 λεπτά και τον σολομό για 4 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
  2. Λαδολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε τον χυμό λεμόνι με το αλάτι, το πιπέρι και την μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το αβοκάντο μαζί με τα ντοματίνια, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε ελαφρώς.
  3. Ρύζι: Σε μία βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε το ρύζι, μαζί με τη φλούδα λεμονιού και το δαφνόφυλλο. Βράζουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι αλλά να μην παραβράσει. Σουρώνουμε και ρίχνουμε ελάχιστο κρύο νερό ίσα να κόψουμε τη βράση του. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και μαραίνουμε τις βάσεις από τα σπαράγγια για 4-5 λεπτά.Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό μέρος) και το τσίλι. Συνεχίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το μαυροκούκι, το ρύζι και λίγο αλάτι. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο σησαμέλαιο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
  5. Σερβίρουμε το ρύζι σε πιάτο, τοποθετούμε τον σολομό και τα σπαράγγια, και τέλος αρκετό από το αρωματικό λαδολέμονο με το αβοκάντο.
  6. Στο ποτήρι μας: Αφρώδη λευκά ξηρά κρασιά από Ντεμπίνα ή Ξινόμαυρο, Chardonnay, Sauvignon, Ασύρτικα χωρίς βαρέλι από περασμένες σοδειές.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών