Σμετάνα ή ξινόκρεμα, δεν έχει σημασία, ό,τι κι αν επιλέξουμε θα δώσει μια αναπάντεχη νοστιμιά προζυμιού στα ψωμάκια αυτά και θα κάνει υπέροχη την υφή τους. Φουσκωτά, μεστά σε γεύση και αφράτα, είναι ό,τι πρέπει για το πρόγευμα, ζεστά, με ένα ωραίο βούτυρο. Ιδανικά και για συνοδευτικό σε κρεμώδεις σούπες ή για σαλτσάτα κρεατικά στον φούρνο.

1 ώρα προετοιμασία
25' μαγείρεμα
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 16 τμχ

Διαδικασία

  1. Στον κάδο του μίξερ πάγκου ανακατεύουμε 3½ φλιτζ. τσαγιού από το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά την ξινόκρεμα (ή τη σμετάνα), το νερό και το βούτυρο μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 120-130°C (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Αδειάζουμε το μείγμα αυτό στον κάδο με τα στεγνά υλικά και χτυπάμε με το φτερό για 2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και 1/2 φλιτζ. τσαγιού επιπλέον αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα με το φτερό για 1-2 λεπτά. Προσαρμόζουμε τον γάντζο και δουλεύουμε τα υλικά, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Τη μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο μπολ, την αναποδογυρίζουμε για να λαδωθεί παντού, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  2. Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει, τη βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε στη μέση. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε μεγάλο ορθογώνιο κομμάτι, περίπου 50 x 20 εκ. Κόβουμε το καθένα, παράλληλα προς τη μεγάλη πλευρά του, σε 10 λωρίδες πλάτους 5 εκ. Βάζουμε 5 λωρίδες τη μία πάνω στην άλλη και κόβουμε κάθετα σε κομμάτια, ανά 4 εκ. Βάζουμε από ένα τέτοιο πενταπλό κομμάτι, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (όρθιο δηλαδή, για να ανοίξει σε βεντάλια), σε μια φόρμα-θήκη για μάφιν. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες 5 λωρίδες και έπειτα με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Σκεπάζουμε τα ψωμάκια χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε χλιαρό σημείο για 20-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να μοιάζουν με αφράτες βεντάλιες.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 20-25 λεπτά, μέχρι τα ψωμάκια να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών