Υλικά
Για τη μαρινάδα
Για κάθε σάντουιτς
Για το πέστο σχοινόπρασου
Διαδικασία
Πέστο σχοινόπρασου
- Για το σάντουιτς με ροστμπίφ, αβοκάντο και πέστο από σχοινόπρασο ξεκινάμε και βάζουμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη και τα δουλεύουμε για σχεδόν 1 λεπτό, με διακεκομμένη λειτουργία, μέχρι να κομματιαστούν και να φτιάξουμε μια πάστα ομοιογενή, όχι όμως λεία.
Ροσμπίφ
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα.
- Αλατίζουμε το κρέας και το τρίβουμε καλά με τα χέρια μας, για να απορροφήσει το αλάτι.
- Με πινέλο το αλείφουμε καλά με τη μαρινάδα και το αφήνουμε για 1 ώρα εκτός ψυγείου.
- Προθερμαίνουμε καλά ένα μεγάλο, βαρύ αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο σκέτο, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Όταν το σκεύος κάψει και αχνίσει, βάζουμε εκεί το κρέας με τη μαρινάδα του και το αφήνουμε να ψηθεί από την κάτω πλευρά για 5-6 λεπτά, μέχρι να κάνει μια σκούρα και τραγανή κρούστα και να ξεκολλά εύκολα.
- Το γυρίζουμε να ψηθεί με τον ίδιο τρόπο από όλες τις πλευ- ρές: το κρέας θα πρέπει να είναι καλοψημένο εξωτερικά και ροζέ στο κέντρο (medium rare είναι το ιδανικό ψήσιμο για το κρέας αυτό).
- Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε ξύλο κοπής για 10 λεπτά, να ξεκουραστεί.
- Έπειτα, με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβουμε φέτες πάχους 3-4 χιλιοστών (υπολογίζουμε 3-4 φέτες για ένα σάντουιτς, το πολύ 100 γρ. συνολικά).
Σάντουιτς
- Ζεσταίνουμε το ψωμάκι στην τοστιέρα ή σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς ή να γίνει όσο τραγανό θέλουμε.
- Το ανοίγουμε στη μέση και το αλείφουμε με το βούτυρο.
- Στη μία φέτα απλώνουμε τη μοτσαρέλα, από πάνω τις φέτες ροσμπίφ, τη ρόκα, τα ντοματίνια και τις φέτες αβοκάντο.
- Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και λάδι.
- Βάζουμε 1-2 κουτ. σούπας πέστο σχοινόπρασου, το απλώνουμε με ένα μαχαιράκι και σκεπάζουμε με το άλλο μισό ψωμάκι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 149.