ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣυμπυκνωμένη κερασάδαΣυμπυκνωμένη κερασάδα
30' προετοιμασία
40' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: για 1 λίτρο

Διαδικασία

  1. Ζεματίζουμε τα αμύγδαλα μαζί με τα πικραμύγδαλα (αν βάλουμε) για 1-2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει. Δοκιμάζουμε να τρίψουμε ένα για να δούμε αν βγαίνει εύκολα το φλούδι και, αν ναι, τα αποσύρουμε. Τα σουρώνουμε και τα αδειάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα. Με την πετσέτα τα τρίβουμε να φύγει το φλούδι, όσο είναι ακόμη ζεστά.
  2. Τα ξεπλένουμε και τα αδειάζουμε στο μπλέντερ. Τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν όσο πιο ψιλά γίνεται, μέχρι να γίνουν σαν πάστα.
  3. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε 200 ml (1 κούπα) από το μετρημένο νερό. Ανακατεύουμε.
  4. Στρώνουμε τουλουπάνι ή τούλια μέσα σε μια λεκάνη, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται προς τα έξω. Αδειάζουμε την αλεσμένη αμυγδαλόψιχα που ανακατέψαμε με το νερό.
  5. Μαζεύουμε τις άκρες από το τουλουπάνι, να γίνει ένα πουγκί, και σφίγγουμε καλά, να βγάλει η αμυγδαλόψιχα το «γάλα» της.
  6. Βάζουμε τη στυμμένη αμυγδαλόψιχα ξανά στο μπολ, προσθέτουμε άλλα 200 ml από το μετρημένο νερό, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τον πολτό ξανά μέσα στη λεκάνη με το τουλουπάνι. Σφίγγουμε πολύ καλά, να ξαναβγάλει η αμυγδαλόψιχα το «γάλα» της.
  7. Αδειάζουμε το «γάλα» του αμυγδάλου σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα 400 ml νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  8. Ανακατεύουμε τακτικά και προσέχουμε, γιατί το μείγμα θα φουσκώσει και κινδυνεύει να ξεχειλίσει. Θέλει συνεχές ανακάτεμα. Αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Στην αρχή θα πρέπει να το ξαφρίζουμε, μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός.
  9. Το βράζουμε μέχρι να δέσει και να γίνει ένα πυκνό σιρόπι.
  10. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το ανθόνερο. Γεμίζουμε γυάλινα μπουκάλια και διατηρούμε κατά προτίμηση στο ψυγείο (γίνεται και εκτός, αλλά στο ψυγείο θα κρατήσει περισσότερο).

Σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε τη σουμάδα αραιώνοντάς τη με νερό σε αναλογία 1 μέρος σουμάδα προς 4 ή 3 μέρη νερό ή σόδα. Πάγο προσθέτουμε, αν θέλουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Άρθρα και Συνταγές για Ροφήματα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών