ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα χωρίς αλεύρι, με αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, βερίκοκα και άρωμα τριαντάφυλλου και κακουλέΒασιλόπιτα χωρίς αλεύρι, με αμύγδαλα και φυστίκια Αιγίνης
55' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Κομμάτια: 14

Κέικ

Κρέμα τυριού

Για τη διακόσμηση

Διαδικασία

Για το κέικ

  1. Για τη βασιλόπιτα σαν τούρτα με μπαχαρικά και κρέμα τυριού ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 φόρμες διαμέτρου 20-22 εκ. (ή δύο τσέρκια που θα κλείσουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις σταφίδες, το βούτυρο και τα μπαχαρικά.
  4. Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ζεσταθεί το μείγμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  7. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σιγά σιγά στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  9. Προσθέτουμε και τα καρύδια.
  10. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνει μια μαρέγκα που σχηματίζει μαλακές κορυφές.
  11. Στη συνέχεια «διπλώνουμε» τη μαρέγκα προσεκτικά μέσα στο μείγμα του κέικ, δηλαδή την ενσωματώνουμε σε δόσεις ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  12. Χωρίζουμε στα δύο το μείγμα και το αδειάζουμε στις προετοιμασμένες φόρμες.
  13. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35- 40 λεπτά και δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα: τρυπάμε ένα κέικ στο κέντρο και αν βγει λερωμένη με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
  14. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τα τσέρκια και έπειτα τα αφήνουμε σε συρμάτινες σχάρες, για να κρυώσουν εντελώς.

Για την κρέμα τυριού

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε λίγο ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τα καρύδια.

Για την συναρμολόγηση

  1. Τοποθετούμε το ένα κέικ πάνω σε μια πιατέλα, απλώνουμε πάνω του περίπου τη μισή κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ.
  2. Το καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με καρύδια, ξυλάκια κανέλας, φρέσκα φύλλα δάφνης, φρέσκα κλωνάρια δεντρολίβανου και ζάχαρη άχνη.
  4. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών