Γι’ αυτό το μαγείρεμα είναι κατάλληλο μπούτι από μικρό γουρουνόπουλο, αλλά και οποιοδήποτε κομμάτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Είναι ιδανικός τρόπος για το αγριογούρουνο, επίσης. Θα το παρουσιάσετε άκοπο σε μια ευρύχωρη πιατέλα ή σε ξύλο, θα κόψετε τα ολόκληρα πορτοκάλια, όπως είναι με το φλούδι τους. Θα κόβετε φέτες το κρέας και θα το σερβίρετε με ένα κομμάτι πορτοκάλι και λίγη από τη σάλτσα που θα έχετε χωριστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό μαγειρευτό με καρότο,  πορτοκάλι και μελωμένα κρεμμύδιαΧοιρινό μαγειρευτό με καρότο, πορτοκάλι και μελωμένα κρεμμύδια
30' προετοιμασία
2 ώρες και 15' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό με πορτοκάλι, πρώτα πρώτα ξύνουμε στον τρίφτη πολύ λίγο από το φλούδι των ολόκληρων πορτοκαλιών.
  2. Tα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε λεκανίτσα με νερό μέχρι να ετοιμάσουμε όλα τα υπόλοιπα. Σε αυτό το διάστημα αλλάζουμε το νερό δυο τρεις φορές.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  4. Πλένουμε το χοιρινό και το στεγνώνουμε καλά.
  5. Tσιμπάμε με μυτερό μαχαίρι και βάζουμε στις σχισμές τα γαρίφαλα (προσέχουμε να έχουν περίπου ίση απόσταση μεταξύ τους).
  6. Kάνουμε το ίδιο με τα σκόρδα αφού χωρίσουμε τις σκελίδες στα δύο κατά μήκος.
  7. Aλατοπιπερώνουμε το χοιρινό και το βάζουμε σε βαθύ ταψί ή σε κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο.
  8. Περιχύνουμε το χοιρινό με το λάδι, βάζουμε στο ταψί 1 ποτήρι νερό και το ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.
  9. Tότε το τραβάμε για μια στιγμή από τον φούρνο, βάζουμε γύρω γύρω από το χοιρινό τα ολόκληρα πορτοκάλια, τα κομμάτια του μήλου και του κυδωνιού.
  10. Έχουμε διαλύσει το μέλι στον χυμό του πορτοκαλιού και τα έχουμε ανακατέψει με το μοσχοκάρυδο και μισό κουταλάκι από το ξύσμα των πορτοκαλιών.
  11. Περιχύνουμε με αυτό το χοιρινό και τα φρούτα.
  12. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1,5 ώρα ακόμα. Κάθε 15 λεπτά ανοίγουμε και περιχύνουμε το χοιρινό με τη σάλτσα που είναι στο ταψί. Προσέχουμε να μη στεγνώσει το ταψί. Αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, προσθέτουμε λίγο βραστό νεράκι ή χυμό πορτοκαλιού.
  13. Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε προσεκτικά το χοιρινό και το τοποθετούμε στην πιατέλα.
  14. Κόβουμε τα ολόκληρα πορτοκάλια στα 4 και τα τακτοποιούμε γύρω γύρω.
  15. Βάζουμε στο μούλτι τα κομμάτια μήλου και κυδωνιού και τα πολτοποιούμε.
  16. Τα βάζουμε σε μια σαλτσιέρα μαζί με τα υγρά του ταψιού και τα ανακατεύουμε καλά. Αυτή είναι η σάλτσα του ψητού.

Μυστικά

Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το χοιρινό (το χοιρινό δεν τρώγεται σενιάν). Βάζουμε ένα ξύλο από σουβλάκι μέσα στο κρέας και, καθώς το τραβάμε να το βγάλουμε, προσέχουμε το ζουμί που βγαίνει. Αν είναι ροζ χρειάζεται λίγο ψήσιμο ακόμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 9.

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών