Αυτή η σαλάτα είναι ιδανικό ορεκτικό μαζί με ξεροψημένο ψωμί. Αν οι μελιτζάνες μας είναι στιλπνές, βαριές για το μέγεθός τους και κάμπτονται ελαφρώς όταν τις πιέζουμε, είναι ενδείξεις ότι δεν έχουν παραωριμάσει. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να μην τις αλατίσουμε, γιατί δεν είναι τόσο πικρές.

20' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Διαδικασία

  1. Χρησιµοποιώντας ένα κοφτερό µαχαίρι ή έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρούµε κατά µήκος της κάθε µελιτζάνας λωρίδες πλάτους 1 εκατοστού από τη φλούδα της. Κόβουµε τις µελιτζάνες σε φέτες 1 εκατοστού, τις πασπαλίζουµε µε αλάτι και τις βάζουµε  σε στρώσεις σε ένα τρυπητό. Τις αφήνουµε για 20-30 λεπτά και στη συνέχεια τις ξεπλένουµε µε κρύο τρεχούµενο νερό. Στραγγίζουµε τις φέτες, τις πιέζουµε απαλά και µετά τις σκουπίζουµε µε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
  2. Γεµίζουµε ένα τηγάνι µε ελαιόλαδο σε ύψος 1 εκ. και το ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουµε τις φέτες µελιτζάνας σε δόσεις για 2-3 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν. Αφαιρούµε µε τρυπητή κουτάλα και αφήνουµε τις µελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Προσθέτουµε αναλόγως λάδι στο τηγάνι.
  3. Χρησιµοποιώντας το λάδι που έχει αποµείνει στο τηγάνι, σοτάρουµε το σκόρδο σε χαµηλή φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουµε τις ντοµάτες, την πάπρικα, το κύµινο και το πιπέρι καγιέν, και δυναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια. Προσθέτουµε τις φέτες µελιτζάνας και σοτάρουµε για 3-4 λεπτά, λιώνοντας ελαφρώς τη µελιτζάνα και την ντοµάτα µε ένα πιρούνι. Συνεχίζουµε να σοτάρουµε µέχρι να εξατµιστεί το περισσότερο υγρό. Πρέπει να µείνει λίγο λάδι στο τηγάνι. Προσθέτουµε τον κόλιανδρο (ή τον µαϊντανό) και τον χυµό λεµονιού και αλατοπιπερώνουµε. Μεταφέρουµε σε µπολ σερβιρίσµατος και γαρνίρουµε µε το λεµόνι. Σερβίρουµε τη σαλάτα ζεστή ή σε θερµοκρασία δωµατίου, µε ψωµί.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών