20'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την ζέστη μελιτζανοσαλάτα xρησιµοποιώντας ένα κοφτερό µαχαίρι ή έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρούµε κατά µήκος της κάθε µελιτζάνας λωρίδες πλάτους 1 εκατοστού από τη φλούδα της.
- Κόβουµε τις µελιτζάνες σε φέτες 1 εκατοστού, τις πασπαλίζουµε µε αλάτι και τις βάζουµε σε στρώσεις σε ένα τρυπητό. Τις αφήνουµε για 20-30 λεπτά και στη συνέχεια τις ξεπλένουµε µε κρύο τρεχούµενο νερό.
- Στραγγίζουµε τις φέτες, τις πιέζουµε απαλά και µετά τις σκουπίζουµε µε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.
- Γεµίζουµε ένα τηγάνι µε ελαιόλαδο σε ύψος 1 εκ. και το ζεσταίνουµε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουµε τις φέτες µελιτζάνας σε δόσεις για 2-3 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν.
- Αφαιρούµε µε τρυπητή κουτάλα και αφήνουµε τις µελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Προσθέτουµε αναλόγως λάδι στο τηγάνι.
- Χρησιµοποιώντας το λάδι που έχει αποµείνει στο τηγάνι, σοτάρουµε το σκόρδο σε χαµηλή φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουµε τις ντοµάτες, την πάπρικα, το κύµινο και το πιπέρι καγιέν, και δυναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια.
- Προσθέτουµε τις φέτες µελιτζάνας και σοτάρουµε για 3-4 λεπτά, λιώνοντας ελαφρώς τη µελιτζάνα και την ντοµάτα µε ένα πιρούνι. Συνεχίζουµε να σοτάρουµε µέχρι να εξατµιστεί το περισσότερο υγρό. Πρέπει να µείνει λίγο λάδι στο τηγάνι.
- Προσθέτουµε τον κόλιανδρο (ή τον µαϊντανό) και τον χυµό λεµονιού και αλατοπιπερώνουµε.
- Μεταφέρουµε σε µπολ σερβιρίσµατος και γαρνίρουµε µε το λεµόνι.
- Σερβίρουµε τη μελιτζανοσαλάτα ζεστή ή σε θερµοκρασία δωµατίου, µε ψωµί.