ΒΡΑΒΕΙΑ 2014

Προϊόντα που «πετάνε»

Παράδειγμα προς μίμηση η βιοτεχνία «Αρκαδιανή» που παράγει εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα ενώ με τις διάφορες δράσεις της αποτελεί πολιτισμικό παράγοντα της περιοχής.

16.06.2014| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ, ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ
Προϊόντα που «πετάνε»

Παράδειγμα προς μίμηση η βιοτεχνία «Αρκαδιανή» που παράγει εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα ενώ με τις διάφορες δράσεις της αποτελεί πολιτισμικό παράγοντα της περιοχής.

Ένα μικρό ορεινό χωριό στην Αρκαδία, το Ψάρι, και μια μικρή εταιρεία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. Τι πιο κοινό; Και όμως, η πορεία της «Αρκαδιανής» διαφέρει από αυτήν των αντιστοίχων εταιρειών. Και διαφέρει λόγω της ποιότητας των προϊόντων της.

Εξαιρετικά ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που βρίσκονται σε 100 σημεία πώλησης στην Αθήνα. Τόσο καλά είναι, που… «πετάνε» στην κυριολεξία, καθώς πωλούνται και στα duty free των ελληνικών αεροδρομίων. Τα φρούτα και το γάλα που χρησιμοποιούνται τα αγοράζουν από καλλιεργητές και κτηνοτρόφους της περιοχής· τα χρήματα δεν είναι πολλά, είναι όμως ένα σημαντικό βοήθημα για τους ανθρώπους του χωριού.

Αλλά η «Αρκαδιανή» δεν σταματάει εκεί. Δίνει επίσης έναν αγώνα διάσωσης της παραδοσιακής μαγειρικής, διαθέτει βιβλιοθήκη 650 παλιών βιβλίων συνταγών, πέτρινο θέατρο όπου δίνονται παραστάσεις, έχει μετατρέψει σε μουσείο το παλιό δημοτικό σχολείο. «Χωρίς την Εύη δεν θα υπήρχε η “Αρκαδιανή”», μας είπε ο κ. Μάκης Παπούλιας, παραλαμβάνοντας το βραβείο από την κόρη της Εύης, τη Ροδιά.

Τα προϊόντα της «Αρκαδιανής» πωλούνται σε 100 σημεία στην Αθήνα, σε 40 στην υπόλοιπη Ελλάδα και στα duty free 11 ελληνικών αεροδρομίων.
Αρκαδιανή, Ψάρι Αρκαδίας, τηλ. 27910-27.161, www.arcadiani.gr.


Το βραβείο απένειμε η κόρη της Εύης Βουτσινά, Ροδιά Βαλκάνου.

Βραβεία 2015

Βραβεία 2013

Βραβεία 2012

Βραβεία 2011

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT