30'
προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε βελούδινη σούπα με «ψητά» κάστανα, χαράσσουμε τα κάστανα χιαστί στη βάση τους -κατά προτίμηση με το μαχαίρι που λέγεται παπαγαλάκι, καθώς η κυρτή του λάμα θα μας διευκολύνει στη διαδικασία αυτή - τόσο που να κοπεί μεν η εξωτερική, σκληρή φλούδα, όχι όμως να φτάσουμε βαθιά και κόψουμε την ψίχα.
- Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν για 45 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Στη συνέχεια τα αποφλοιώνουμε από την εξωτερική φλούδα και από το εσωτερικό λεπτό φλούδι.
- Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ψητά κάστανα και ανακατεύουμε για 4 - 5 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε αλατοπίπερο και το ζωμό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει πολύ απαλά το υγρό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 - 50 λεπτά.
- Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
- Ελέγχουμε την πυκνότητα: αν η σούπα είναι αραιή, τη βράζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει όσο θέλουμε, ενώ, αν είναι πηχτή, αραιώνουμε με λίγο ζωμό ή νερό και τη βάζουμε ν απάρει 1-2 βράσεις. Για πιο λείο αποτέλεσμα, τη σουρώνουμε σε λεπτό μεταλλικό σουρωτήρι (τύπου σινουά) - θα χρειαστεί να ανακατέψουμε με ένα κουτάλι μέσα στο σουρωτήρι για να περάσει ευκολότερα ο πολτός.
- Σερβίρουμε, τη βελούδινη σούπα με «ψητά» κάστανα, με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή μαϊντανό.
Μυστικά
Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 750 γρ. έτοιμα βρασμένα κάστανα, που μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Το αποτέλεσμα, όμως, δεν θα είναι το ίδιο νόστιμο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 103.