ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧορτοπιτάκια ανεβατάΧορτοπιτάκια ανεβατά

Στις περιοχές του Πόντου όπου «λαβάσια» λένε τα λεπτά φύλλα, συναντάμε τη συνταγή ως «λαβάσια με χόρτα». Η ονομασία «δεμέσια» προέρχεται από τη λέξη «διάμεσος», αφού η γέμιση τοποθετείται ενδιάμεσα. Ποια η διαφορά τους από τα γιαννούτσια και τα περέκ; Τα μεν έχουν πάντα γέμιση από κιμά και τυρί αντίστοιχα, ενώ τα διάμεσα είναι γεμισμένα αποκλειστικά με χόρτα: ραδίκια, μαύρα λάχανα, ξινόχορτο (οξαλίδα), άγρια σέσκουλα, φύλλα παπαρούνας, τσουκνίδες (κιντέατα) και ό,τι άλλο εποχικό χορταράκι βρεθεί. Τα λεπτότατα φύλλα γιοχάς αφήνουν να αναδεικνύεται ατόφια η νοστιμιά των χορταρικών. Τα συναντήσαμε σε δύο εκδοχές, διπλωμένα σε μισοφέγγαρα, ατομικά πιτάκια, αλλά και σαν μια ανοιχτή πίτα-τάρτα.

40' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Τεμάχια: 12

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για τη διαμέσια με χόρτα από τον Πόντο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, και τσιγαρίζουμε τα χόρτα με λίγο αλάτι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, όχι όμως πολύ.
  2. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε για 15 λεπτά σε ένα σουρωτήρι.

Διαμέσια, για ατομικά πιτάκια

  1. Για τα διαμέσια, ραντίζουμε ένα φύλλο γιοχάς με λίγο νερό, μέχρι ίσα που να μαλακώσει.
  2. Το απλώνουμε σε καθαρή επιφάνεια και απλώνουμε λίγη γέμιση στη μισή επιφάνεια του φύλλου.
  3. Κλείνουμε με το άλλο μισό φύλλο, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο, και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν.
  4. Με ένα πινέλο αλείφουμε τον πάτο εντός αντικολλητικού τηγανιού με ελάχιστο ελαιόλαδο ή βούτυρο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Ψήνουμε τα διαμέσια ανά δύο, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ωραία οι φουσκάλες τους.

Για ανοιχτή πίτα

  1. Ραντίζουμε τα 6 φύλλα με λίγο νερό, μέχρι ίσα που να μαλακώσουν.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ρηχό στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 36 εκ. και απλώνουμε τα νοτισμένα 6 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, ραντισμένα με λίγο λιωμένο βούτυρο το καθένα ξεχωριστά, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.
  3. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, τυλίγοντάς τες όμορφα για να σχηματίσουμε τα τοιχώματα της ανοιχτής πίτας.
  4. Ψήνουμε τη δεμέσια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και από κάτω. (Ελέγχουμε ανασηκώνοντας ελαφρά μια άκρη της.)

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών