35'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 35'
Υλικά
Κομμάτια: 12Για το φύλλο
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για το γαλακτομπούρεκο κλασικό με σιμιγδάλι ξεκινάμε με το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και τις φλούδες πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά (από το σημείο βρασμού).
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι, τα αυγά και τους κρόκους.
- Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
- Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά.
- Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια, για να μη σχηματιστεί κρούστα.
- Αφήνουμε κατά μέρος.
Συναρμολόγηση
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24-25 εκ. και στρώνουμε στο εσωτερικό του τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.
- Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Τις βουτυρώνουμε κι αυτές.
- Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού ώστε να μην εξέχουν και τα στρώνουμε πάνω από την κρέμα, βουτυρώνοντάς τα καλά.
- Τοποθετούμε για 15 λεπτά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να παγώσει το βούτυρο πάνω στα φύλλα, και έπειτα χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια (με αυτόν τον τρόπο κόβονται εύκολα).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα τουλάχιστον, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, χρησιμοποιώντας το όλο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.