ΒΡΑΒΕΙΑ 2022

15α Βραβεία Ποιότητας «Γαστρονόμου»: Ένα ευχαριστώ στους Μικρασιάτες

Φορτισμένα συναισθηματικά, τα φετινά βραβεία τίμησαν τον μικρασιάτικο ελληνισμό, αποδεικνύοντας πως το κομμάτι αυτό του πολιτισμού μας δεν είναι ένα φάντασμα του παρελθόντος, αλλά ολοζώντανο παρόν.

08.01.2023
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος, Νίκος Καρανικόλας, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Έβελυν Φώσκολου, Όλγα Δέικου
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά ΜοδιάνοΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά Μοδιάνο

«Έτος ίδρυσης» και αφετηρία καινούργιας ζωής. Για ορισμένους αυτά τα δύο είναι ταυτόσημα. Πόσο ανθεκτική μπορεί να είναι μια επιχείρηση που έχει αναδυθεί μέσα από το κύμα της προσφυγιάς κι από την πύρινη ζώνη της καταστροφής, για να αντέξει στη συνέχεια και πόλεμο και Εμφύλιο, σφοδρές πολιτικές αναταράξεις και άγριες οικονομικές κρίσεις, με επιστέγασμα μια πρωτοφανή πανδημία; Από τι υλικό είναι φτιαγμένοι εκείνοι που τελικά τα κατάφεραν; Έχουν άραγε λάβει μια αναγνώριση εφάμιλλη των κατορθωμάτων τους; Φιλολογικά ερωτήματα που έρχονταν και επανέρχονταν τους τελευταίους μήνες, κάθε φορά που βρισκόμασταν με όλη την ομάδα του Γαστρονόμου γύρω από ένα τραπέζι σύσκεψης. Η κουβέντα φούντωσε ακόμα περισσότερο όταν ξεκινήσαμε να οργανώνουμε, μήνες πριν, το τεύχος του περασμένου Νοεμβρίου, που είχε θέμα τη «Μεγάλη κουζίνα της Μικράς Ασίας». Οι συζητήσεις μας με τους απογόνους Μικρασιατών, οι σοκαριστικές ιστορίες επιβίωσης, οι βουτιές στις βιβλιοθήκες, τα δεκάδες ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία που ξεκοκαλίσαμε, τα φθαρμένα διαβατήρια κι οι καμένες εικόνες που αντικρίσαμε κι ακουμπήσαμε με τ’ ακροδάχτυλά μας, όλα και καθετί, ένα ποτάμι που μας πήρε μαζί του. Φέτος λοιπόν, με αφορμή και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αισθανθήκαμε ότι είχαμε χρέος να αφιερώσουμε τα Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου στον Μικρασιατικό ελληνισμό, που ξεκίνησε να μαγειρεύει το φαΐ στη μία πλευρά του Αιγαίου και το αποτελείωσε στην άλλη.

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Εξωτερική όψη της αγοράς.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Κατάμεστη από κόσμο η εξέδρα της Αγοράς Μοδιάνο, όπου πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Μετά από έξι χρόνια που παρέμενε κλειστή λόγω ανακαίνισης, η Αγορά Μοδιάνο άνοιξε τις πόρτες της αποκλειστικά για τα βραβεία του «Γ». Οι διάδρομοί της γέμισαν ξανά με κόσμο, τους καλεσμένους μας, που είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο πριν παραδοθεί στο κοινό.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Τα περισσότερα καταστήματα της αγοράς άνοιξαν ειδικά για την περίσταση και συμμετείχαν με χαρά στη γιορτή μας, καλωσορίζοντας τον κόσμο και προσφέροντας νόστιμα κεράσματα μέχρι να ξεκινήσει η απονομή. Μια ζεστή φιλοξενία, όπως αρμόζει στους Θεσσαλονικείς.

Ακολούθησαν ταξίδια, δεκάδες γευσιγνωσίες και έρευνα -η απαραίτητη προεργασία για τα βραβεία- με τελικό προορισμό, το μεσημέρι της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου, τη Θεσσαλονίκη και τη μόλις ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο, όπου τελέστηκαν τα 15α Βραβεία Ποιότητας. Φέτος, τιμήθηκαν 11 Έλληνες παραγωγοί τροφίμων, μεταποιητές και έμποροι αλλά και εκπρόσωποι από τον τομέα της λαογραφικής έρευνας και της συγγραφής. Όλοι τους άνθρωποι παθιασμένοι, με όραμα, κέφι και μεράκι για την τέχνη της γαστρονομίας, θεματοφύλακες μιας μεγάλης παράδοσης και μιας σπουδαίας κουζίνας, φορείς ενός πολιτισμού που ξεριζώθηκε βίαια από τις εστίες του, αλλά συνεχίζει να ζει και να απλώνει ρίζες στο παρόν.

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Ο αρχισυντάκτης των γαστρονομικών εκδόσεων της «Κ», Άγγελος Ρέντουλας.

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Ο παρουσιαστής των βραβείων, Γιώργος Καπουτζίδης.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Ο Χασδάι Καπόν, γενικός διευθυντής του Ομίλου Φάις, μας καλωσόρισε στη νέα εποχή της Μοδιάνο.

Τόσο η «προσφυγομάνα» Θεσσαλονίκη όσο και η Αγορά Μοδιάνο ήταν συμβολικές επιλογές. «Ήταν αυτονόητο κάποια στιγμή τα βραβεία να γίνουν στη Θεσσαλονίκη, και μας αρέσει πολύ αυτή η εικόνα αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας της πόλης που βλέπουμε γύρω μας», τόνισε κατά τη χαιρετιστήρια ομιλία του ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς. Άλλωστε, είναι η πρωτεύουσα της γαστρονομίας της χώρας μας, «η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας», όπως επισήμανε και ο παρουσιαστής της φετινής εκδήλωσης, Γιώργος Καπουτζίδης. Όσο για την Αγορά Μοδιάνο, είναι ένα πραγματικό τοπόσημο της πόλης. «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα μνημείο αποδίδεται σε εμπορική χρήση στους κατοίκους της», σχολίασε ο Χασδάι Καπόν, γενικός διευθυντής του Ομίλου Φάις, που ανέλαβε την αποκατάσταση του μνημείου και τη διαχείριση της αγοράς, καλωσορίζοντάς μας στη νέα εποχή της Μοδιάνο.

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Η διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς, Βασιλική Αδαμίδου (αριστερά), απένειμε το ειδικό βραβείο σε έξι λουκουμοποιίες της Σύρου.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με τους βραβευμένους παραγωγούς του χαλβά «Ελευθερίου».
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με τον Πολύβιο Στράντζαλη, πρόεδρο της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, ο οποίος παρέλαβε το τιμητικό βραβείο εκ μέρους της Σούλας Μπόζη, η οποία απουσίαζε για λόγους υγείας.
Τα Βραβεία τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί συνάδελφοι από την εφημερίδα: (από αριστερά) Πάσχος Μανδραβέλης, Μαργαρίτα Πουρνάρα, Ανδρέας Πετρουλάκης, Νότης Παπαδόπουλος, Κωστής Φαφούτης, Γιούλη Επτακοίλη, Ηλιάνα Μάγρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Η Μαρίνα Βάλβη, διευθύντρια μάρκετινγκ Aegean, και η Μαρίνα Σπυριδάκη, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων Aegean.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Φοιτητές από το ΙΕΚ Θεσσαλονίκης – Υπουργείο Τουρισμού και το ΙΕΚ Ακμή συνέδραμαν την εκδήλωση ως εθελοντές.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Η Γεωργία Δώδου, διευθύντρια Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Τομέα Φιλοξενίας και Γαστρονομίας Ομίλου Φάις, με τον Χασδάι Καπόν, γενικό διευθυντή του Ομίλου Φάις.

Η διευθύντρια Μάρκετινγκ της «Κ», Αλεξία Κορωναίου, και ο chief business officer της «Κ», Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Κ», Χρήστος Αγραφιώτης, με τη σύζυγό του Ευαγγελία Χαρχούση.

Λίγο πριν αρχίσει η παρέλαση των βίντεο με τις ιστορίες των βραβευμένων, που μας σύστηναν την ιστορία και το έργο του καθενός, στη σκηνή ανέβηκε ο Άγγελος Ρέντουλας, αρχισυντάκτης των γαστρονομικών εκδόσεων της Καθημερινής, για να μοιραστεί μεταξύ άλλων και μια πολύτιμη γνώση, απόσταγμα βιωμένης εμπειρίας της ομάδας του Γαστρονόμου μέσα από τα πολλαπλά ταξίδια της. «Βρισκόμαστε πριν από λίγα χρόνια στη Φλώρινα και ρωτάμε για την τοπική κουζίνα. Είναι η “πρωθιέρεια” εκεί, η γηραιότερη κυρία, που μας λέει το εξής: “Εμείς, παιδάκι μου, δεν ξέραμε να μαγειρεύουμε εδώ. Καμιά πίτα κάναμε, κανένα κρέας, κάνα τουρσί. Οι προσφυγίνες μάς έμαθαν να μαγειρεύουμε”. Αυτή τη διαπίστωση τη συναντάμε 17 χρόνια συνεχώς και δεν υπάρχει σημείο στην Ελλάδα που να μη σκοντάφτουμε πάνω στη μικρασιατική κληρονομιά μας».

Ο Γιάννης Παπαστρατηγάκης, διευθυντής ανάπτυξης νέων εργασιών της «Κ», με τη διευθύντρια διαφήμισης γαστρονομικών εκδόσεων της «Κ», Ξένια Κατσιούλα, τη Γιώτα Καρανάτσιου, brand manager Κυρ-Γιάννη, και τη Θεανώ Παπαϊωάννου, senior brand manager Wines Karoulias.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Σταύρος Σταυρινός, υπεύθυνος Εξωτερικής Επικοινωνίας Lidl Ελλάς, Βασιλική Αδαμίδου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας Lidl Ελλάς, Βασιλική Αλμπάνη, εμπορική διευθύντρια της «Κ», και Kέλλυ Δοβλέτογλου, σύμβουλος Εταιρικής Υπευθυνότητας Lidl Ελλάς.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Από αριστερά, Αγγέλικα Χιλτ, εμπορική διευθύντρια κλάδου εκτυπωτικών εργασιών της «Κ», Ρίτα Κανατούλα, επικεφαλής διεθνών εκδόσεων της «Κ», και Nicole Schaefer.

Τα φετινά βραβεία ήταν μια πύρινη γιορτή χαράς. «Δεν πρόκειται για μνημόσυνο, γιατί η μικρασιατική παράδοση είναι ζωντανή. Ζει και πάλλεται μαζί μας, ιδίως εδώ στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Ρέντουλας, για να προσθέσει επ’ αυτού με τη σειρά του κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Σήμερα δεν ερχόμαστε μόνο να ανακαλέσουμε μνήμες και να νοσταλγήσουμε, αλλά και να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έφεραν τις παραδόσεις τους και την ποιότητα στην καθημερινότητά μας. Το παρελθόν έρχεται να γίνει παρόν και μέλλον».

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Η αρχιτέκτονας Μόρφω Παπανικολάου, εκ των συντακτών της αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανακαίνιση της Αγοράς Μοδιάνο, με την ομάδα των συνεργατών της.

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»

Ηρωισμός, μόχθος, τρέλα και καπατσοσύνη, θάρρος και επιμονή είχαν οι άνθρωποι που βραβεύτηκαν φέτος. Τα κοντέρ των επιχειρήσεών τους, σε αρκετές περιπτώσεις, γράφουν τριψήφιο αριθμό ετών λειτουργίας. Η τέταρτη γενιά «κυβερνάει» πλέον το ούζο Veto της Ποτοποιίας Σπέντζα, το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά εξακολουθεί την οικογενειακή παράδοση με την τρίτη γενιά, η οικογένεια Ατλαμάζογλου είναι πέμπτης γενιάς παστουρματζήδες και λένε πως «αυτόν τον παστουρμά δεν τον πειράζουμε, έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε τη συνταγή αναλλοίωτη, όπως ήρθε από την πατρίδα των προγόνων μας, την Καππαδοκία».

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Ο διευθύνων σύμβουλος και οινοποιός της Κυρ-Γιάννη, Στέλλιος Μπουτάρης.

Τη σπουδαιότητα της διατήρησης αυτής της παρακαταθήκης ενσαρκώνει η βραβευθείσα με το τιμητικό βραβείο κ. Σούλα Μπόζη με το πολύτιμο συγγραφικό έργο της. Το ίδιο τόνισαν και άλλοι βραβευμένοι, απόγονοι Μικρασιατών. «Αυτό το βραβείο ανήκει δικαιωματικά στον πατέρα μου, που με πολλή δουλειά κράτησε ζωντανή τη μικρασιατική παράδοση των προγόνων μας», είπε ο Ηλίας Γουναρίδης από το εργαστήριο φύλλου και πίτας «Δήμητρα Γουναρίδη». Ενώ και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, τέταρτης γενιάς χαλβαδοποιός, μας συγκίνησε με λίγες κουβέντες που ξεχείλιζαν ευγνωμοσύνη: «Προσπαθώ να κουβαλήσω αυτό το δύσκολο έργο, είμαι πολύ περήφανος για τη δουλειά μου και εύχομαι μελλοντικά να πάρω κι εγώ το βραβείο που μου αξίζει. Αυτό το βραβείο ανήκει στον πατέρα μου».

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Οι καλεσμένοι έπαιρναν ως δώρο μια τσάντα που περιείχε το τεύχος Νοεμβρίου του «Γ», αφιερωμένο στην κουζίνα της Μικράς Ασίας, ένα κουτάκι με γλυκά από το βραβευθέν ζαχαροπλαστείο «Παπαπαρασκευάς» κι ένα κεραμικό πλακάκι με σχέδιο εμπνευσμένο από μικρασιατικό κέντημα, το οποίο φιλοτέχνησε για εμάς η κεραμίστρια Μελίνα Ξενάκη.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Στον χώρο λειτούργησε και έκθεση του «Γ» με φωτογραφίες της Χριστίνας Γεωργιάδου και του Μιχάλη Παππά, από το τεύχος Νοεμβρίου, αφιερωμένο στους Μικρασιάτες.

«Οι πρόγονοί μας μέσα στην καταστροφή κράτησαν και μας μετέδωσαν τους θησαυρούς που έφεραν στο μυαλό και στην ψυχή τους», είπε η λουκουμοποιός δεύτερης γενιάς Ντίνα Συκουτρή, παραλαμβάνοντας μαζί με τους συναδέλφους της το ειδικό βραβείο που δόθηκε στις έξι λουκουμοποιίες της Σύρου για τη συνέχιση της παραγωγής αυτού του παραδοσιακού προϊόντος-συμβόλου ενός ολόκληρου νησιού. Η κ. Βασιλική Αδαμίδου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς, τους απένειμε το βραβείο, σχολιάζοντας πως το λουκούμι, η «εθνική μας γεύση», είναι ένα προϊόν που «ταξιδεύει την Ελλάδα και τις Κυκλάδες στα πέρατα του κόσμου».

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών, επέδωσε το βραβείο ζαχαροπλαστείου στην επιχείρηση «Παπαπαρασκευάς» της Ξάνθης.
15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Ο Σάμι Φάις, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Φάις, απένειμε το βραβείο καταστήματος στο ξηροκαρπάδικο «Ο Ηρακλής».

«Γιορτάζει το υγιές επιχειρείν, γιορτάζει κι η γαστρονομία», σχολίασε ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών, καθώς ακολούθησαν οι βραβεύσεις επιχειρήσεων που, με εφαλτήριο την παράδοση, καινοτομούν ποιοτικά και προοδεύουν σταθερά, όπως το ξηροκαρπάδικο «Ο Ηρακλής», η μελισσοκομική μονάδα Bee Naturalles, το καφεκοπτείο Mokka και το Κεφίρ Υγιεία. Ως επίλογο της απονομής, ο κ. Σάμι Φάις, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Φάις, είπε: «Ο Γαστρονόμος δεν είναι απλώς ένα περιοδικό, αλλά ένας θεσμός ο οποίος υποστηρίζει τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας».

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Οι μάγειρες Παναγιώτης Σιαφάκας, Γιάννης Λουκάκης και Ιορδάνης Τσενεκλίδης.

Τι γεύση μάς άφησαν τα φετινά βραβεία; Όπως πολύ όμορφα τοποθετήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, «η Αγορά Μοδιάνο είναι ένας χώρος συγκερασμού ιστορίας, ένα κράμα λαών που μπόρεσαν να συμβιώσουν, να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν μνήμες. Και ξέρετε ποια μνήμη είναι πολύ δυνατή; Η μνήμη της γεύσης. Ποτέ δεν ξεχνάς τη γεύση που έχει ένα πολύ αυθεντικό υλικό». Με τέτοια υλικά και συνταγές εμπνευσμένες από τα μικρασιατικά προικιά μας, οι σεφ του Γαστρονόμου Λευτέρης Λαζάρου, Χριστόφορος Πέσκιας, Νένα Ισμυρνόγλου, Αστέριος Κουστούδης, Σωτήρης Ευαγγέλου, καθώς επίσης και οι σεφ Βαγγέλης Αλούπης, Σάκης Βενέτης, Γιώργος Βαγιωνάς κατά το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης ετοίμασαν και κέρασαν τους παρευρισκομένους μεζέδες που μας ταξίδεψαν στη μνήμη της γεύσης.

Στη φωτογραφία ανοίγματος: Οι φετινοί βραβευμένοι παραγωγοί και επιχειρηματίες σε μια αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στην είσοδο της Αγοράς Μοδιάνο. Για πρώτη φορά τα βραβεία πραγματοποιήθηκαν «εκτός έδρας» στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, και συνέπεσαν με τα εγκαίνια της Αγοράς.

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Η ομάδα του «Γ»: (από αριστερά) Άντζελα Σταματιάδου, Χριστίνα Τζιάλλα, Βιβή Κωνσταντινίδου, Νάσια Διαμαντίδη, Μαρία Βασιλοπούλου, Νικολέτα Μακρυωνίτου, Ακριβή Κάκκαβα.

15α Βραβεία ποιότητας «Γαστρονόμου»
Στο κέντρο η photo editor του «Γ», Νάσια Διαμαντίδη, με τους φωτογράφους Άγγελο Γιωτόπουλο, Θεοδόση Γεωργιάδη και Νίκο Καρανικόλα και τη food stylist Σταυρούλα Φουτσά.

Βραβεία 2023

Βραβεία 2021

Βραβεία 2020

Βραβεία 2019

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών