ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα Καλαβρύτων με βανίλιες Φενεού, λεμόνι και ρίγανηΦασολάδα Καλαβρύτων με βανίλιες Φενεού, λεμόνι και ρίγανη
20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 20-25 μπολάκια

Για τη φασολάδα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη φασολάδα με παστουρμά και λάχανο τουρσί, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα φασόλια από το νερό του μουλιάσματος και τα ξεπλένουμε με κρύο, τρεχούμενο νερό μέσα σε σουρωτήρι.
  2. Σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το πράσο σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Ρίχνουμε τα φασόλια, τα κοτσάνια του σέλινου και περίπου 1.500 ml νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  5. Ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα και το μπούκοβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
  6. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το καρότο, 4-5 φέτες από τον παστουρμά και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά.
  7. Τέλος, ρίχνουμε τα φύλλα του σέλινου και το επιπλέον ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες φέτες παστουρμά, τις ρίχνουμε στο λάχανο τουρσί και ανακατεύουμε.
  2. Μοιράζουμε τη φασολάδα σε μικρά μπολ. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού μέχρι να ροδίσουν ωραία. Μοιράζουμε πάνω τους το λάχανο τουρσί και συνοδεύουμε τη φασολάδα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών