20'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: για 20-25 μπολάκιαΓια τη φασολάδα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη φασολάδα με παστουρμά και λάχανο τουρσί, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα φασόλια από το νερό του μουλιάσματος και τα ξεπλένουμε με κρύο, τρεχούμενο νερό μέσα σε σουρωτήρι.
- Σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το πράσο σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας.
- Ρίχνουμε τα φασόλια, τα κοτσάνια του σέλινου και περίπου 1.500 ml νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
- Ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα και το μπούκοβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το καρότο, 4-5 φέτες από τον παστουρμά και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Τέλος, ρίχνουμε τα φύλλα του σέλινου και το επιπλέον ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
- Ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες φέτες παστουρμά, τις ρίχνουμε στο λάχανο τουρσί και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε τη φασολάδα σε μικρά μπολ. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού μέχρι να ροδίσουν ωραία. Μοιράζουμε πάνω τους το λάχανο τουρσί και συνοδεύουμε τη φασολάδα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.