ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣούπα ανάμεικτων λαχανικών με κινόα και χαρίσαΣούπα ανάμεικτων λαχανικών με κινόα και χαρίσα

Μαγειρεύεται, σερβίρεται και τρώγεται ταυτόχρονα! To πιάτο αυτό εχει κινεζική καταγωγή, αλλά στις αρχές του 20ού αιώνα έγινε σήμα κατατεθέν ενός διάσημου ιαπωνικού εστιατορίου. Η ονομασία δεν σημαίνει κάτι, απλώς είναι ο ήχος που κάνει το κρέας καθώς βράζει μέσα στο κοχλάζον νερό.

15' προετοιμασία
6' μαγείρεμα
Σύνολο: 21'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για συνοδευτικά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε shabu shabu, το ιαπωνικό «φοντί», ξεκινάμε βάζοντας το νερό σε μεγάλο μπολ και μουσκεύουμε εκεί το φύλλο κόμπου για 30 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το πετάμε (το φύκι αυτό έχει εντονότατη θαλασσινή γεύση και άρωμα, αλλά δεν τρώγεται, το θέλουμε μόνο για να νοστιμίσει το νερό).
  2. Αδειάζουμε το νερό σε σκεύος για φοντί (με φλόγα στη βάση του δηλαδή, για να διατηρεί το περιεχόμενο ζεστό) ή σε μέτρια κατσαρόλα πάνω σε μικρή επιτραπέζια εστία, τοποθετημένη στο κέντρο του τραπεζιού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να σιγοβράζει, να ανακινείται ελαφρώς.
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολάκια: τις λεπτοκομμένες φέτες ή λωρίδες κρέατος, το κινεζικό λάχανο, τα μανιτάρια, τα πράσα, τα φύλλα σπανακιού. Το ίδιο κάνουμε με τις σάλτσες που επιλέξαμε.
  4. Ο καθένας παίρνει από μία φέτα κρέας ή μανιτάρια από τα υλικά στα μπολάκια, το βυθίζει με τα ξυλάκια τσόπστικ (ή με πιρούνι) μέσα στο καυτό νερό μέχρι να το μαγειρέψει όσο θέλει, κυρίως το κρέας και τα μανιτάρια.
  5. Τα υπόλοιπα υλικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Πριν φάμε κάθε μπουκιά, τη βουτάμε σε μία από τις σάλτσες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 202.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών