30'
προετοιμασία
5' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη βινεγκρέτ
Διαδικασία
Σαλάτα
- Για να ετοιμάσουμε την σαλάτα Νισουάζ βράζουμε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 4-5 λεπτά. Πρέπει να μείνουν τραγανά.
- Τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε για 1 λεπτό σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια ώστε να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Πλένουμε, στεγνώνουμε και χοντροκόβουμε τα μαρούλια με το χέρι.
- Καθαρίζουμε τα ραπανάκια και το αγγούρι και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες ή σε κύβους.
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Στραγγίζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
- Ψιλοκόβουμε τις μισές αντζούγιες και τις υπόλοιπες τις αφήνουμε ολόκληρες για να στολίσουμε τη σαλάτα.
- Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα σαλατικά και τα λαχανικά.
- Κομματιάζουμε τον τόνο με τα χέρια και τον ρίχνουμε μαζί με τις ελιές και τις ψιλοκομμένες αντζούγιες στη σαλατιέρα.
- Ψιλοκόβουμε το σέλινο και το βασιλικό ή το δυόσμο και τα προσθέτουμε κι αυτά.
- Ανακατεύουμε απαλά και γαρνίρουμε με τα αυγά.
Βινεγκρέτ
- Σε βαζάκι με καπάκι που κλείνει καλά χτυπάμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε, στολίζουμε με τα φιλετάκια αντζούγιας που κρατήσαμε και σερβίρουμε.
Σερβίρισμα
- Συνοδεύουμε με ψωμί ή παξιμάδι της αρεσκείας μας. Αν πεινάμε πολύ, βράζουμε και μερικά αυγά και τα σερβίρουμε κομμένα σε φετάκια πλάι στη σαλάτα μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 16.