35'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 55'
Υλικά
Τεμάχια: 12Διαδικασία
- Για τα ατομικά τσουρεκάκια ζεσταίνουμε το μισό από το γάλα (200 γρ.) μέχρι να γίνει χλιαρό, όχι καυτό, και διαλύουμε εκεί τη μαγιά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, αυγοδάρτη ή με τα δάχτυλά μας.
- Όταν διαλυθεί η μαγιά, προσθέτουμε περίπου 10 κουτ. σούπας από το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε έναν χυλό.
- Τον σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1½ ώρα.
- Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, σε μεσαία ταχύτητα, για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και, αν έχουμε, αλλάζουμε το σύρμα με το φτερό ή τον γάντζο.
- Ενσωματώνουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και το αλάτι και ξεκινάμε το μίξερ. Μετά προσθέτουμε και τη μαγιά. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια.
- Όταν η ζύμη γίνει μαλακή και ελαστική, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
- Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ισομεγέθη μέρη.
- Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαστούνι και τυλίγουμε το μπαστούνι σε σαλίγκαρο. Έτσι θα έχουμε 12 σαλίγκαρους.
- Χτυπάμε σε ένα πιατάκι με ένα πιρούνι τον κρόκο μαζί με 4 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια των τσουρεκιών, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
- Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν, για 20-30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βάζουμε τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε τα αρωματικά τσουρέκια για περίπου 20-25 λεπτά.
Μυστικά
- Μπορούμε να βάλουμε όποιο μυρωδικό θέλουμε ή μόνο ένα από όλα. Αυτό εξαρτάται από την προτίμηση του καθενός.
- Αφού κρυώσουν τα τσουρέκια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μην ξεραθούν.
- Αντί για σουσάμι, μπορούμε να πασπαλίσουμε με φιλέ αμυγδάλου.
- Αν θέλουμε, στο δεύτερο φούσκωμα, μπορούμε να βάλουμε τα τσουρέκια σε μακρόστενες φόρμες για κέικ, αφού τα πλέξουμε σε κοτσίδες.
- Αν φτιάξουμε μικρότερα τσουρέκια, χωρίσουμε δηλαδή τη ζύμη σε περισσότερα κομμάτια, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τον χρόνο ψησίματος.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 19.