ΒΡΑΒΕΙΑ 2017

Βραβείο Παραγωγής Οίνου

Στο «Κατώγι Αβέρωφ» για την παραγωγή των εκλεκτών, ιστορικών ομώνυμων κρασιών και το σύγχρονο οινοτουριστικό προφίλ της επιχείρησης.

15.09.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Βραβείο Παραγωγής Οίνου

Στο «Κατώγι Αβέρωφ» για την παραγωγή των εκλεκτών, ιστορικών ομώνυμων κρασιών και το σύγχρονο οινοτουριστικό προφίλ της επιχείρησης.

Η «ιδέα» του οινοτουρισμού

«Την όλη προσπάθεια στην αρχή την έλεγα μεράκι. Ύστερα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο όραμα. Πρέπει να έχει ζήσει κανείς την πραγματοποίηση οραμάτων που φαίνονταν να μην έχουν πιθανότητες επιτυχίας, για να μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει πλάτεμα ψυχής. Με λογισμό και μ’ όνειρο γίνονται όλα». Με αυτά τα λόγια του Ευάγγελου Αβέρωφ προλόγισε η Χριστίνα Βίδου το βραβείο οίνου που απονεμήθηκε στο Κατώγι Αβέρωφ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Ιωάννου, εγγονός του Έλληνα πολιτικού, επεσήμανε τις δυσκολίες οινοποίησης σε έναν ορεινό τόπο, όπως το Μέτσοβο: «Ξεκινώντας το 1959, το οινοποιείο έρχεται αντιμέτωπο με πολλές δυσκολίες για να γίνει εφικτή η παραγωγή ποιοτικών κρασιών στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου. Ο αμπελώνας μας είναι ο ορεινότερος στην Ελλάδα, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.000 μέτρα και είναι απρόσιτος ακόμα και σήμερα». Το 1963 στο κατώγι του σπιτιού του Ευάγγελου Αβέρωφ εμφιαλώνεται το πρώτο premium ελληνικό κρασί. Ένα κόκκινο κρασί με διεθνή αναγνώριση, που δεν σταμάτησε να κυκλοφορεί έκτοτε. Το 2008 το οινοποιείο ανανεώνεται εκ βάθρων και δημιουργούνται μια πρότυπη οινοτουριστική μονάδα, που εντυπωσιάζει με την πρωτότυπη ξενάγηση στην ιστορία του οινοποιείου και στην παραγωγική διαδικασία, και ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο. «Tην περσινή χρονιά μάς επισκέφτηκαν 17.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να συνεχίζω τα οινικά βήματα του παππού μου, αλλά, όπως έλεγε και ο ίδιος στο βιβλίο “Με λογισμό και μ’ όνειρο”, το όραμα είναι πολύ μεγάλο και πολύ ωραίο για να μην ενδώσεις».

Διεύθυνση: Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο, Τ/26560-31.490, www.katogiaveroff.gr. Τα κρασιά του οινοποιείου διατίθενται σε κάβες και σε σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα.

Βραβεία 2018

Βραβεία 2016

Βραβεία 2015

Βραβεία 2014

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών