ΒΡΑΒΕΙΑ 2017

Τιμητικό Βραβείο

Στο Tinos Food Paths για τη θαυμάσια αυτή πρωτοβουλία, τη συλλογικότητα, που καταφέρνει, χωρίς χρηματοδότηση από επίσημους φορείς και χωρίς τοπικιστική εσωστρέφεια, να θεμελιώσει τον σύγχρονο γαστρονομικό μύθο του νησιού.

15.09.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Τιμητικό Βραβείο

Στο Tinos Food Paths για τη θαυμάσια αυτή πρωτοβουλία, τη συλλογικότητα, που καταφέρνει, χωρίς χρηματοδότηση από επίσημους φορείς και χωρίς τοπικιστική εσωστρέφεια, να θεμελιώσει τον σύγχρονο γαστρονομικό μύθο του νησιού.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Συνηθίζεται το τιμητικό βραβείο του «Γαστρονόμου» να απονέμεται σε έναν επιστήμονα ή σε ένα ίδρυμα με έργο σημαντικό στον τομέα της έρευνας περί τα τρόφιμα. Το φετινό βραβείο δόθηκε σε μια πολυπληθή παρέα. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά περίπου 30 νοματαίοι εμφανίστηκαν στην αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου για να το παραλάβουν. Και αυτοί ήταν μόνο μία ολιγομελής αντιπροσωπεία της παρέας που προαναφέραμε. Ερευνητές δεν είναι. Είναι μάγειροι, μαγαζάτορες, καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, ζαχαροπλάστες, νοικοκυρές και πολλοί εθελοντές από το νησί της Τήνου. Αυτοί «τρέχουν» τρία χρόνια τώρα το ετήσιο Tinos Food Paths, τυπικά ένα φεστιβάλ τοπικών γεύσεων, ουσιαστικά ένα καλοσχεδιασμένο σαφάρι γαστρονομικών θησαυρών.

Η συναρπαστική γαστρονομία του τόπου ξετυλίγεται τις μέρες του φεστιβάλ: οι επισκέπτες δοκιμάζουν τα φημισμένα τηνιακά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα δυνατά τυριά, τα αλλαντικά, τα εκλεκτά κρασιά, τα οποία προμηθεύονται ακόμη και τριάστερα γαλλικά εστιατόρια, την πολυβραβευμένη μπίρα. Γνωρίζουν επίσης τις γαστρονομικές συνήθειες και τα έθιμα του τόπου και τους ανθρώπους, παραγωγούς και μάγειρες. Το σημαντικότερο όλων; Στα τρία αυτά χρόνια της διοργάνωσης ήρθαν σε συνεννόηση οι ντόπιοι, κινητοποιήθηκαν παραγωγοί, ενεργοποιήθηκαν καλλιέργειες. Ήδη τέσσερα εστιατόρια μοιράζονται τα μοσχάρια που εκτρέφονται γι’ αυτά. Αρκετά μαγαζιά παίρνουν ντόπια φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά. Βραβεύσαμε τη θαυμάσια αυτή πρωτοβουλία, τη συλλογικότητα, που καταφέρνει, χωρίς χρηματοδότηση από επίσημους φορείς και χωρίς τοπικιστική εσωστρέφεια, να θεμελιώσει τον σύγχρονο γαστρονομικό μύθο του νησιού. Και με τα λόγια του Τάκη Καλογεράτου, προέδρου του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της Τήνου: «Το Tinos Food Paths είναι μια συλλογική δράση που στόχο έχει να προαγάγει τον γαστρονομικό μας πολιτισμό, αλλά και συγχρόνως να εκπαιδεύσει, να ενημερώσει και να αναπτύξει συνεργασίες και πρωτοβουλίες. Η Τήνος, με το ιδιαίτερο μικροκλίμα, την έντονη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με τη μακρά παράδοση αλλά και με 5 οινοπαραγωγούς, 3 τυροκομεία, 1 μονάδα παραγωγής αλλαντικών, 1 μικροζυθοποιία και πλήθος μικρών οικοτεχνιών, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται για να χαρακτηριστεί γαστρονομικός προορισμός. Η φιλοσοφία του Tinos Food Paths δεν είναι μόνο η προβολή του τόπου και των προϊόντων του, αλλά και η γνωριμία των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά με τους επαγγελματίες της εστίασης και της αναψυχής. Το Tinos Food Paths φιλοδοξεί να αποτελέσει την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα, μεταξύ παραγωγών, μεταποιητών και επαγγελματιών της εστίασης. Οι συνέργειες θα δώσουν στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία, μέσω της οποίας θα γευτεί πραγματικά το νησί μας. Το Tinos Food Paths είναι ένας ζωντανός οργανισμός, η δύναμη του οποίου πηγάζει από την προσφορά και τον εθελοντισμό όλων των κατοίκων του νησιού».

Βραβεία 2018

Βραβεία 2016

Βραβεία 2015

Βραβεία 2014

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών