Ένα άκρως καλοκαιρινό ριζότο με τις κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες να πρωταγωνιστούν και τη φέτα να συνοδεύει αλλά και να χαρακτηρίζει το σύνολο με τον έντονο χαρακτήρα της.

20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 4 - 5

Για το ριζότο

Για το μείγμα ντομάτας-φέτας

Διαδικασία

Μείγμα ντομάτας-φέτας

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμένα ντοματίνια για 4-5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν και να ζαρώσουν κάπως. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλατοπίπερο και τα κυβάκια φέτας, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ριζότο

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
  2. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση καυτού ζωμού, ώστε σχεδόν να καλυφθεί το ρύζι, και μαγειρεύουμε, πάντα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας αρκετά συχνά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι. Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
  4. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να φουσκώσουν και να μαλακώσουν, παραμένοντας ωστόσο κάπως «ζωντανοί» στο δόντι. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την παρμεζάνα και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε. Διορθώνουμε το αλάτι και αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.
  5. Σερβίρουμε με το μείγμα ντομάτας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μυστικά

*Σπιτικός ζωμός λαχανικών: Σε έναν πολυκόφτη ψιλόβουμε 2 φλιτζ. τσαγιού πράσα, σε μέτριες ροδέλες, 2 μέτρια καρότα σε ροδέλες, 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Σοτάρουμε για 7 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να μαλακώσει και να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνουμε το 1/2 ματσάκι μαϊντανό με τα κοτσάνια, 2 φύλλα δάφνης, 1 κλωναράκι φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ξερή και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, ξαφρίζοντας, όσο ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Σουρώνουμε καλά το ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 εβδομάδες και πολύ περισσότερο (1 1/2 μήνα περίπου) στην κατάψυξη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών