ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραχανόπιταΤραχανόπιτα

«Η μπαζίνα είναι παραδοσιακό φαγητό της Αρκαδίας. Συγκαταλέγεται στα φαγητά της φτώχειας και της σωτηρίας και κράτησε ζωντανούς τους ντόπιους στα χρόνια της Κατοχής. Εκείνα τα χρόνια η μπαζίνα γινόταν με ξίγκι και λίγα κομματάκια τσιγαρίδες», εξιστορεί ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας από τη Δάφνη Καλαβρύτων, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από την οικογένειά του. Πρόκειται για έναν πλούσιο, πυκνό χυλό από καλαμποκάλευρο και τραχανά, που σερβίρεται ζεστός. Μια ωραία ιδέα όμως για το γιορτινό μας σερβίρισμα είναι να τον αδειάσουμε σε φόρμα, να τον αφήσουμε να πήξει και να τον σερβίρουμε σε φέτες.

5' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για την μπαζίνα με σφέλα και μαύρες σταφίδες, βάζουμε 1 λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση.
  2. Ρίχνουμε τον τραχανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά (ή όσο χρόνο γράφει το πακέτο), μέχρι να μαλακώσει και να σχηματιστεί ένας υδαρής χυλός.
  3. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι λιώνουμε όλο το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει.
  4. Τραβάμε από τη φωτιά.
  5. Όταν γίνει ο τραχανάς, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το καλαμποκάλευρο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να δέσει και να γίνει σαν κρέμα.
  6. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει ένα ομοιογενές, βελούδινο μείγμα.
  7. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί, τις σταφίδες, τον χυμό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  8. Τραβάμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεγαλούτσικη μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  9. Ισιώνουμε την επιφάνεια και αφήνουμε την μπαζίνα να κρυώσει εντελώς.
  10. Την ξεφορμάρουμε σε μακρόστενη πιατέλα ή σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε φέτες.
  11. Σκορπίζουμε την επιπλέον τριμμένη σφέλα και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών