ΕΞΟΔΟΣ

Πρώτα αρχαία, μετά φαγητό: 9 ταβέρνες κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους

Το τριήμερο είναι αφορμή για εκδρομή κι εμείς λέμε να συνδυάσουμε βόλτα στη φύση και φαγητό. Πάμε λοιπόν σε ταβέρνες με πεντανόστιμο φαγητό, αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

28.04.2023
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Πρώτα αρχαία, μετά φαγητό: 9 ταβέρνες κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑφορμή για εκδρομή: 8 ιδέες για φαγητό 1 ώρα από την ΑθήναΑφορμή για εκδρομή: 8 ιδέες για φαγητό 1 ώρα από την Αθήνα Μια εκδρομή στη Ραμνούντα συνδυάζει την επίσκεψη σε έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο με βόλτα ανάμεσα σε πράσινους αγρούς, αμπελώνες και ελαιόδεντρα. Η επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα έχει περίπατο στη θάλασσα και φοβερή θέα στο Αιγαίο ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και καλοδιατηρημένους αρχαίους χώρους σε νησί, θα μας βάλει σε διάθεση διακοπών και σε ρυθμούς νησιωτικής ζωής. Είναι μια ωραία αφορμή για κοντινή εκδρομή η επίσκεψη σε έναν από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και μπορούν να συνδυαστούν με βόλτα στη φύση και φαγητό σε ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό.

 

ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ

Θεόδωρος και Ελένη: Για ουζάκι και εκλεκτά θαλασσινά

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Η αγαπημένη ψαροταβέρνα των Λεγραινών, που προτιμούν να συνδυάζουν οι Αθηναίοι με το μπάνιο τους στο Σούνιο, απέκτησε αδελφάκι. Η νέα ψαροταβέρνα βρίσκεται λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο και ονομάζεται «Το μικρό». Τα διάσπαρτα τραπέζια κάτω από τους ευκάλυπτους, με τα στρωμένα άσπρα τραπεζομάντηλα, δημιουργούν καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και χαλαρή διάθεση. Στο «Μικρό» σερβίρουν κάποια από τα πιάτα του μενού του «Θεόδωρος και Ελένη», όπως τις παναρισμένες γαρίδες με σουσάμι, και αρκετά καινούργια. Οι γαρίδες με τσιγαρισμένη, σκορδάτη αλμύρα, καπνιστή πάπρικα, τραχούρι και χυμό λάιμ, τα αχνιστά κυδώνια σε ζωμό μπακαλιάρου και θρούμπι και η καραβιδομακαρονάδα είναι τα πιο νόστιμα πιάτα τους. Μ.Π.

Λεωφόρος Λεγραινών, Λεγραινά, Τ/22920- 51.875

 

Απόμερο: Με θέα θάλασσα κάτω από τις μουριές

Είναι όντως απόμερο, γιατί δεν φαίνεται από τον δρόμο. Ναι μεν είναι κοντά στην παραλία Θυμάρι, αλλά πρέπει να ανηφορίσεις έναν κάθετο της παραλιακής για να το βρεις. Τα τραπέζια είναι τοποθετημένα στη σκιά κάτω από μουριές, που δημιουργούν κατάλληλη σκιά ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες. Η θέα στο Απόμερο είναι φανταστική, αλλά το φαγητό είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις. Φρέσκα ψάρια και κρέατα, ικανοποιητικές μερίδες και πολύ λογικές τιμές. Φτιάχνουν και δικό τους τυρί αλλά σε μικρές ποσότητες και τελειώνει γρήγορα, αν είστε τυχεροί μπορεί να το γευτείτε. Μ.Π.

Θυμάρι 10, Παλαιά Φώκαια, T/2291-03.88.55

 

Αντιγόνη: Surf and turf με θέα το Αιγαίο

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Η Αντιγόνη, κοντά στο Θυμάρι, είναι ένα από τα πιο τίμια και γοητευτικά ταβερνάκια της περιοχής. Η χαλικόστρωτη αυλή με τις ασβεστωμένες μουριές βλέπει από ψηλά τη θάλασσα, ενώ στην κουζίνα μαγειρεύουν από τηγανόψωμα και λεπτοκομμένα παϊδάκια προβατίνας μέχρι ελαφροτηγανισμένα κολοκυθάκια, γλυκά, μυρωδάτα μπαρμπούνια, θράψαλα, γλώσσες και φαγκριά. Από τα ηχεία παίζουν σε χαμηλή ένταση, ελαφρολαϊκά άλλων εποχών. Γ.Π.

Μακροδημητραίων, Θυμάρι, Τ/22910-37.503

 

Κι όμως στη Μαρίδα πάμε για γαύρο μαρινάτο

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Η αρχή έγινε τη δεκαετία του ’30 όταν η Μαρίδα (που δεν λεγόταν καν έτσι) ξεκίνησε να λειτουργεί ως στέκι κυνηγών σερβίροντας πάναπλους μεζέδες, όπως αυγά τηγανητά. Με τα χρόνια μεταμορφώθηκε σε ένα αξιοπρεπέστατο οικογενειακό ψαροεστιατόριο με μπαλκονάκι που βλέπει θάλασσα. Πατάτες τηγανητές σαν σπιτίσιες, φρέσκο, άψογα τηγανισμένο καλαμαράκι, μαρίδα τηγανητή είναι μερικά μόνο απ’ όσα δοκιμάζουμε εκεί. Τον χειμώνα κάνουν και τη δική τους λακέρδα, ενώ τώρα το καλοκαίρι το μενού έχει γαύρο που μαρινάρουν ωραία και ελαφριά. Γ.Π.

Παραλιακή οδός Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, Τ/22920-51.221

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεατοφαγία στα πέριξ: 10 ταβέρνες στα περίχωρα της ΑττικήςΚρεατοφαγία στα πέριξ: 10 ταβέρνες στα περίχωρα της Αττικής

NΑΟΣ ΑΦΑΙΑΣ – ΑΙΓΙΝΑ

Σκοτάδης: Το αγαπημένο της Αίγινας

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Βραβεύτηκε από τον Γαστρονόμο στα Βραβεία Ποιότητας, όχι μόνο γιατί το φαγητό του έχει ουσία και νοστιμιά, αλλά και γιατί αυτό το ψαροεστιατόριο που λειτουργεί από το ’45 παραδίδει και μαθήματα ηθικής αλιείας. Αρνούνται κατηγορηματικά να σερβίρουν γόνο, προστατευόμενα είδη ή εκτός εποχής αλιεύματα. Τα έχουν βάλει όλα σε μια τάξη και μαγειρεύουν μόνο με τα βρισκούμενα, κι αυτά πάλι, μόνο αν μπορούν να είναι βέβαιοι για τη βιωσιμότητα των συνθηκών αλιείας τους. Στα πιάτα οι συνθέσεις έχουν νόημα, οι συνδυασμοί υλικών δεν γίνονται καταχρηστικά εις βάρος της πρώτης ύλης, και το αποτέλεσμα έχει συναίσθημα και νοστιμιά με το παραπάνω. Ο Σκοτάδης, μια σύντομη εκδρομή από το κλεινόν άστυ, είναι ένα πολύ δημοφιλές μαγαζί του Αργοσαρωνικού, μέσα στη μέση της αθηναϊκής θάλασσας. Απολαμβάνουμε από μαρινάτο γαύρο και ψητές γαρίδες, μέχρι καραβίδες απευθείας από το καΐκι, καρπάτσιο χταποδιού και καπνιστή φέτα σαγανάκι, μαζί με καλοδιαλεγμένα ελληνικά κρασιά από μια τίμια λίστα. Ο επίλογος περιλαμβάνει οπωσδήποτε κάποιο από τα δεκάδες παλαιωμένα τσίπουρα του καταλόγου τους. Ν.Μ.

Λεωφ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, Τ/22970-24.014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ14 μεζεδοπωλεία σε όλη την Αθήνα που θέλεις να μάθεις τώρα!14 μεζεδοπωλεία σε όλη την Αθήνα που θέλεις να μάθεις τώρα!

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΜΦΙΑΡΕΙΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

Μπαρμπα-Βασίλης: Για παϊδάκια στο Καπανδρίτι

Κλασική περίπτωση εξοχικής ταβέρνας σε απόσταση ιδανική από την Αθήνα για να πεις ότι έκανες και τη βόλτα σου, πήρες τον αέρα σου και επέστρεψες σύντομα και καλοταϊσμένος. Πήραμε τζατζίκι με πυκνό γιαούρτι σακούλας, τηγανόψωμα που έρχονται φουσκωτά σαν τούρτα στο τραπέζι, ωραίες πατάτες, μακριές, σφιχτές, ντούρες. Μας άρεσε η συκωταριά στο τηγάνι, το ψήσιμο στη χοιρινή αλλά και τα υπέροχα παϊδάκια κότας. Για χάρη τους παραλίγο να κάναμε αβαρία στα φοβερά αρνίσια παϊδάκια. Ν.Δ.

Σπύρου Πολυχρόνη, Μικροχώρι Καπανδριτίου, Τ/22950-56.025

 

ΚωτσΑνΝίτσα: Για προβατίνα και άπαιχτα μαγειρευτά

Οδηγούμε περίπου 35 λεπτά από την Αθήνα. Προορισμός δεν είναι ακριβώς μια ταβέρνα για κοψίδια, αλλά ένα μυστικό. Ένα παλιό καταφύγιο που οι τωρινοί ιδιοκτήτες έχουν μετατρέψει σε ένα καθωσπρέπει στέκι για μυημένους καλοφαγάδες. Η σάλα μοιάζει με τραπεζαρία σπιτιού, η όλη εμπειρία είναι σαν επίσκεψη στους μερακλήδες θείους μας. Καθημερινά σερβίρουν μεζέδες, τηγανόψωμα, παστουρμαδόπιτα και μαγειρευτά, θα λέγαμε μαμαδίστικο το φαγητό του ΚωτσΑνΝίτσα. Πιάτο-σουξέ είναι το κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα. Αν όμως καλέσετε τρεις μέρες πριν και ζητήσετε από τον Κώστα να σας ετοιμάσει προβατίνα, θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει στον κατάλογο εμφιαλωμένο κρασί. Ωστόσο, καλό είναι να τους ρωτήσετε αν θα μπορούσατε να πάρετε από το σπίτι τη δική σας φιάλη. Ν.Δ.

Λεωφόρος Αθηνών-Χαλκίδας, Μαλακάσα, Τ/22950-98.814

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤριήμερο για εκδρομές! Πού θα πάμε, τι θα φάμε, τι θα δούμε;Τριήμερο για εκδρομές! Πού θα πάμε, τι θα φάμε, τι θα δούμε;

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΙΣ ΚΟΛΩΝΕΣ /ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΑ ΚΑΝΑΚΙΑ  – ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Στο Κάκια για ούζα και φρέσκα θαλασσινά

Είναι κοντά στην Αθήνα η Σαλαμίνα. Μια απόφαση θέλει. Λίγη ώρα αργότερα είσαι καθισμένος απέναντι από το λιμανάκι με τα ψαροκάικα έχοντας μπροστά σου διάφορα όστρακα που στον Κάκια τα αγαπάνε ιδιαίτερα – γυαλιστερές, κυδώνια, πορφύρες, καλόγνωμες… Μετά συνεχίζεις με εκείνη την ωραία λακέρδα που φτιάχνουν οι ίδιοι, φρέσκο καλαμάρι, τηγανητό ή ψητό, σουπιές με το μελάνι τους, φρέσκες γαρίδες σαγανάκι, ασπροσάφριδα, μια στήρα ή μια σφυρίδα ψητή. Αν πλάι σε όλα τα παραπάνω θέλετε κι ένα ουζο, στη λίστα τους με τα αποστάγματα θα βρείτε όχι 5, όχι 10, αλλά 79, από διάφορες περιοχές, και μαζί τους 39 τσίπουρα. Την εμπλουτίζουν συνεχώς. Α.Σ.

Ακτή Καραϊσκάκη 38, Σαλαμίνα, Τ/210-46.55.821

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγροκτήματα και οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για βόλτα και φαγητόΑγροκτήματα και οινοποιεία κοντά στην Αθήνα για βόλτα και φαγητό

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΡΑΜΝΟΥΝΤΑΣ

Ραμνούς: Ψητά με κρέας από δικό τους κοπάδι

Ραμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενά
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Ραμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενά
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Συνδυάστε εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, φύση και εκπληκτικά κρεατικά φούρνου και σχάρας. Στην οικογενειακή ταβέρνα Ραμνούς, λίγα μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, τα κάρβουνα βγάζουν λιχουδιές από ιδιοπαραγόμενες και οικογενειακής εκτροφής πρώτες ύλες. Από τα οικογενειακά κοπάδια προέρχονται τα παϊδάκια από αρνάκια γάλακτος και προβατίνα, ενώ οι χοιρινές μπριζόλες, τα λουκάνικα και οι πανσέτες από τα χοιρινά που επίσης εκτρέφει η οικογένεια Λέπουρα. Το ίδιο και τα κοτόπουλα. Όλα ψήνονται στα κάρβουνα. Θα τα συνδυάσετε με έξοχα χειροποίητα μεζεδάκια, όπως κολοκυθοκεφτέδες, τυροκροκέτες, τυροπιτάρια και παστουρμαδοπιτάρια, όλα με δικές τους πρώτες ύλες από το μποστάνι και με ντόπια άλευρα. Σπεσιαλιτέ η σιγοψημένη προβατίνα στη λαδόκολλα στον φούρνο και ο κόκορας κοκκινιστός με χοντρό μακαρόνι. Η ταβέρνα βρίσκεται σε εξοχή, περιτριγυρισμένη από την ομορφιά της αττικής φύσης και καιρού επιτρέποντος μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό κάτω από τα δέντρα, στη μεγάλη αυλή. Β.Κ.

Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντος, Τέρμα Λ. Ραμνούντος, Μαραθώνας, Τ/22940-63.670

Low budget

Για κρέας

Για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αττική | Περίχωρα Αθήνας

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών