ΕΞΟΔΟΣ

Καμίνια: Έξι νόστιμες στάσεις στην παλιά, αυθεντική γειτονιά

Βόλτα για φαγητό στα αγαπημένα μας μαγαζιά της παλιάς, εργατικής γειτονιάς του Πειραιά.

29.04.2022| Updated: 30.04.2022
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή
Καμίνια: Έξι νόστιμες στάσεις στην παλιά, αυθεντική γειτονιά

Barbaresco

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Με θέα το εργοστάσιο-αμαξοστάσιο σιδηροδρόμων ΣΠΑΠ, σε σημείο που δεν το περιμένεις, να σου μια ιταλική τρατορία. Ο Γιάννης Σπαχίου, μάγειρας που έχει περάσει από εστιατόρια όπως το Βαρούλκο και η Cookoovaya, εστιάζει στη καλή πρώτη ύλη και ετοιμάζει νόστιμη πίτσα στον ξυλόφουρνο. Είναι τραγανή, έχει οβάλ σχήμα και θυμίζει λίγο pinsa, flatbread και φοκάτσια αλλά δεν είναι τίποτα από τα τρία. Η πίτσα του Barbaresco φτιάχνεται με μια ξεχωριστή ρωμέικη ζύμη που λέγεται alla pala η οποία προήλθε αρχικά από την ανάγκη των φουρνάρηδων να αξιοποιήσουν τα ζυμάρια που περίσσευαν από άλλες παρασκευές. Για γαρνιτούρες χρησιμοποιεί ιταλικά τυριά και αλλαντικά, όπως και φρέσκα λαχανικά ενώ λίγες τσιμπιές από φρέσκο πιπέρι και χοντρό αλάτι στο τελείωμα κάνουν πραγματική διαφορά στη γεύση. H «ζωντανή» σάλτσα ντομάτας μας άρεσε πολύ στη margherita που δοκιμάσαμε ενώ η πίτσα με την πάστα από ψιλοκομμένα μανιτάρια, την μοτσαρέλα και το λάδι λευκής τρούφας ήταν όσο πλούσια χρειαζόταν χωρίς να γίνεται μπουχτιστική. Salsiccia, φρεσκοκομμένο προσούτο, καπνιστή πανσέτα και μπουράτα είναι μερικά ακόμα από τα υλικά που πρωταγωνιστούν στον κατάλογο που περιλαμβάνει επίσης αρκετές επιλογές σε μακαρονάδες και ριζότι. Ενδιαφέρον έχει και το τιραμισού με την, πιο πηχτή απ΄το συνηθισμένο, κρέμα που έρχεται μέσα σε κουπάκι με ζεστό εσπρέσο. Γ.Π.

Δωδεκανήσου 78, Καμίνια, Τ/211-73.51.320, Κόστος: περίπου 15 ευρώ/άτομο.

 

Καπηλειό του Ζάχου

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Φοβερό στέκι για ψαγμένους foodies στα Καμίνια, με το πιο ωραίο σέρβις, ατμόσφαιρα πραγματικού καπηλειού και φαγητό τίμιο και νόστιμο. Εδώ τρώμε ωραίες, φρέσκες καραβίδες και τηγανητά καλαμαράκια, πεσκανδρίτσα ζουμερή ψημένη στον φούρνο, βραστά λαχανικά και χόρτα, φάβα και πατάτες κομμένες στο χέρι, σε μερίδες τεράστιες. Ο κύριος Θωμάς σερβίρει τους πελάτες του με επαγγελματισμό και φοβερή ευγένεια. Στην κουζίνα μαγειρεύουν και ψήνουν μόνο γυναίκες μαγείρισσες και ό,τι περνάει από τα χέρια τους βγαίνει πεντανόστιμο. Στο τέλος, κερνάνε ένα γλυκάκι όλο νοστιμιά, κόκκινο μήλο Ζαγοράς, κομμένο σε φέτες και από πάνω σπιτικό γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Μ.Π.

Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/210-48.13.325. Κόστος 20-25 €/άτομο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την ΟλυμπίουΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου

Οινομαγειρείον η Ζωοδόχος Πηγή

Φωτο: Χριστίνα Γεωργιάδου

Το άνοιξαν ως οινοπαντοπωλείο ο Κώστας και ο Γρηγόρης Λάμπρου πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το είδαν να σωριάζεται σε έναν βομβαρδισμό, το έφτιαξαν πάλι και το αφιέρωσαν στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή, το ναό της περιοχής. Τότε πωλούσαν δικό τους κρασί και έβγαζαν μεζέ, που έφτιαχνε η κυρα-Μαρία, γυναίκα του Κώστα. Στο οινομαγειρείον που ανοίγει το βραδάκι μετά τις 8 καθόμαστε στα τραπεζάκια έξω και απολαμβάνουμε τις γλυκές βραδιές. Τρώμε καλομαγειρεμένα φαγητά, σπιτικές συνταγές και κυρίως μεζέδες. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τους λαχανοντολμάδες και το «λιβανέζικο», ένας πολύ νόστιμος μεζές: πιτάκια αραβικά γεμισμένα με μπαχαράτο κιμά, σερβιρισμένα με φρέσκια ντομάτα, γιαούρτι και μαϊντανό. Από τα ψητά αξίζουν το κεμπάπ, γευστικό και κάπως πιο ελαφρύ από άλλα μαγαζιά. Και το συκώτι, είναι πολύ μαλακό σχεδόν λιώνει στο στόμα και συνοδεύεται με μια πορτοκαλένια σάλτσα μουστάρδας. Μ.Π.

Κατσούλη 77, Τ/210-48.14.438. Ανοιχτά καθημερινά πλην Κυριακής από τις 20.30. Κόστος: περίπου 15€/άτομο.

 

Παντοπωλείο Αλλαντίν

Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή
Φωτο: Σοφία Παπαστρατή

Ένα από τα πιο παλιά παντοπωλεία της περιοχής, βρίσκεται στην Αγίου Ελευθερίου κοντά στη ΔΕΗ. Απλό χωρίς κάποια διακόσμηση, «φορτωμένο» όμως με πράγματα κάθε λογής. Εκτός από τα μαζικής παραγωγής προϊόντα που έχουν για να καλύψουν τις ανάγκες της γειτονιάς, φέρνουν και αρκετά σπάνια και ποιοτικά τρόφιμα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Το αγελαδινό Γιαννιώτικο γάλα από την κίνηση κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, γαλακτοκομικά από το εργαστήριο Λούσι και παραδοσιακά ζυμαρικά Αιδηψού. Τα έξοχα πρόβεια γιαούρτια του Τζίφρη και τα γιαννιώτικα γιαούρτια από γάλα γαϊδάρας. Αρκετά από τα καλά αλλαντικά του Σαρήμπογια από τη Δράμα με το προσούτο να ξεχωρίζει και πεντανόστιμα λουκάνικα Τρικάλων. Γίδινο τυρί από τα Χανιά από τη φάρμα Μαστοράκης και φέτα από τον Δεδεμπίλη Κορινθίας . Όσπρια ελληνικά χύμα, τραχανάς, ανθό Μεσολογγίου και έτοιμα μείγματα για ριζότο. Μ.Π.

Αγ. Ελευθερίου 115, Τ/210-48.26.241.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε όταν βγαίνουμε οικογενειακώς;Πού τρώμε όταν βγαίνουμε οικογενειακώς;

Καπετάνιος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε ένα στενό σαν αδιέξοδο, ανάμεσα σε αποθήκες και μηχανουργεία βρίσκεται ο Καπετάνιος, μια ψαροταβέρνα-ακατέργαστο διαμάντι. Εδώ και σαράντα χρόνια (και βάλε) συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά- να προσφέρει ολόφρεσκα θαλασσινά σε τιμές που δεν θα σε βγάλουν εκτός προϋπολογισμού. Αφού μπείτε στη καλτ σάλα και αφήσετε τα πράγματά σας θα σας καλέσουν πάλι να πάτε μπροστά για να διαλέξετε τα καλά της ημέρας. Γαρίδες, σφυρίδες, στείρες, σκορπίνες- ό, τι σας γυαλίσει θα ζυγιστεί επί τόπου στην παλιά αναλογική ζυγαριά. Από εκεί και πέρα θα πάρετε θέση στο τραπέζι και εκείνοι θα αναλάβουν τα υπόλοιπα. Το σέρβις είναι ευγενέστατο και δεν θα σας λείψει τίποτα. Δοκιμάστε τις ωραίες γαρίδες και τις καραβίδες, τα τηγανητά καλαμάρια-λουκούμι, το χταπόδι στη σχάρα και την εξαιρετική ψαρόσουπα (θέλει παραγγελία από πριν). Γ.Π.

Τενέδου 4, Πειραιάς, Τ/210-42.06.539. Κόστος: περίπου 20 €/άτομο.

 

Χαλβαδοποιία Αργουδέλη

Με παλιά συνταγή που ταξίδεψε από την Μυτιλήνη στις Κυκλάδες και από εκεί στον Πειραιά ο Αργουδέλης φτιάχνει χαλβά ινώδη, τραγανό που λιώνει στο στόμα. Στα Καμίνια βρίσκεται το εργοστάσιο της οικογενειακής χαλβαδοποιίας με χονδρική αλλά και λιανική πώληση εξυπηρετώντας τη γειτονιά. Εκεί, οι μάστορες ψήνουν το σουσάμι με το οποίο φτιάχνουν το βελουτέ ταχίνι (δοκιμάστε σε ψωμί και εκείνο με το κακάο, το μέλι και το αμύγδαλο). Αργότερα θα το ζυμώσουν μαζί με την καραμέλα, σε μεγάλα καζάνια- μια δουλειά που θέλει και δύναμη και τέχνη. Ζεστός-ζεστός ο χαλβάς μπαίνει στα κουτιά για τους τυχερούς που θα τον προμηθευτούν εκείνη την ώρα. Εκτός από τις κλασικές γεύσεις θα βρείτε και παραλλαγές με φιστίκι αιγίνης, με μαστίχα αλλά και καφέ. Η εταιρεία παράγει επίσης ταχίνι, γλυκά κουταλιού, βανίλιες, βυσσινάδα, λουκούμια κ.λπ. Γ.Π.

Πρατήρια: Ν. Φραγκούλη 38, Καμίνια, Τ/210-48.12.880, 48.24.521. Δ. Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς, Τ/210-41.79.469. Τα προϊόντα του Αργουδέλη τα βρίσκουμε και σε παντοπωλεία σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο cult φαγάδικα της ΑθήναςΤα πιο cult φαγάδικα της Αθήνας

Pizza

Εστιατόρια

Εστιατόριο για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Παντοπωλεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών