ΕΞΟΔΟΣ

O Άγγελος Ρέντουλας γράφει για νέα, αφίξεις και αστέρια

Ένα μικρό ανθολόγιο με ανανεωμένους χώρους και μενού, ένα νέο ιταλικό στο κέντρο που αξίζει την προσοχή σας και τα φετινά μισελενάτα εστιατόρια της Αθήνας.

23.10.2023
O Άγγελος Ρέντουλας γράφει για νέα, αφίξεις και αστέρια

Ανανεωμένη η Cookoovaya, ντυμένη στα λευκά, με νέα φωτιστικά και τραπεζοκαθίσματα, και πιο δροσερή αύρα. Ελάφρυνε ο χώρος και απέκτησε μια ’70s κοσμοπολίτικη γοητεία, ενώ είναι ταυτόχρονα όμορφα σύγχρονη. Το βασικό είναι άλλο: το φαγητό του Κοσκινά, που λάμπει ακόμα περισσότερο μέσα στον μινιμαλισμό του! Σπάνιος μάγειρας, εξαιρετικά όσα δοκιμάσαμε, θα σας πω περισσότερα εν ευθέτω.

Ο Γιαννιώτης σεφ Παναγιώτης Σιαφάκας, που «περιοδεύει» με τον μαγειρικό θίασο των Nomade et Sauvage παραθέτοντας γεύματα-αφηγήματα στη φύση, στα βουνά, στα λαγκάδια, σε παραλίες, σε οινοποιεία και όπου τέλος πάντων μπορεί να στρωθεί τραπέζι, ανέλαβε να επιμεληθεί το μενού του Artisanal της Κηφισιάς. Αναμένουμε το ωραίο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜakris Athens: Πρώτη γεύση από το νέο γαστρονομικό εστιατόριο της ΑθήναςΜakris Athens: Πρώτη γεύση από το νέο γαστρονομικό εστιατόριο της Αθήνας Kαλές οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο ιταλικό του κέντρου, των επιχειρηματιών Χάρη Σπύρου και Ανδρέα Κουτουμάνου. Λέγεται Gorlomi, εκ του ταραντινικού ήρωα, και είναι στο Κολωνάκι, στο εμπορικό κέντρο Λαιμού. Το σφιχτό μενού που έχει εκπονήσει για το εστιατόριο ο εξαίρετος σεφ Λούκα Πισκάτσι του Pelagos (Four Seasons Athens) σαν να μου φαίνεται ότι θα συμβάλει στην παλινόρθωση της ιταλικής κουζίνας, την οποία τόσο έχουμε παρερμηνεύσει στην καθ’ ημάς εστιατορική πραγματικότητα. Ένα μενού ήσυχο, κλασικίζον θα έλεγα, αλλά με ζωηρή φρεσκάδα, χωρίς εύκολες λιχουδιές και γουρουνιές. Εδώ, ίσως το ωραιότερο vitello tonnato που έχω δοκιμάσει εδώ και χρόνια, με λεπτότητα εκτελεσμένο, ισορροπημένο και ζουμερό, και μάλλον το καλύτερο ριζότο που σερβίρεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, με σαφράν, ωμές καραβίδες και πορτοκάλι. (Ειρήσθω εν παρόδω, από τον καιρό που έφυγε ο Μπουλιάνι από τη ζωή, δεν έχω δει ιταλική κουζίνα αυτού του επιπέδου και με αυτή τη φινέτσα στην πόλη. Όσο για τα ριζότι, δράμα!) Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατόν.

Annie Fine Cooking/ Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αλλαγή και στο Annie Fine Cooking. Τα ηνία της κουζίνας αναλαμβάνει γυναίκα σεφ, το όνομα της οποίας θα μπορέσουμε να μοιραστούμε μόλις γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Δεκατρία πλέον τα μισελενάτα εστιατόρια της πρωτεύουσας: από ένα αστέρι παίρνουν για πρώτη φορά τα Hervé (σεφ: Ερβέ Προνζάτο, Γρηγόρης Κίκης), Tudor Hall (King George, σεφ: Αστέριος Κουστούδης, Νίκος Λιβαδειάς) και Patio (Margi Hotel, σεφ: Παναγιώτης Γιακαλής). Το ένα αστέρι τους διατηρούν και για το 2023 τα εστιατόρια: The Zillers, Soil, Σπονδή, CTC, Hytra, Botrini’s, Pelagos και Varoulko Seaside. Μοναδικό διάστερο της χώρας παραμένει το Delta Restaurant στο ΚΠΙΣΝ. Και εις άλλα με υγεία, και εκτός πρωτευούσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣMichelin 2023: Τρία καινούργια αστέρια σε εστιατόρια της ΑθήναςMichelin 2023: Τρία καινούργια αστέρια σε εστιατόρια της Αθήνας

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1064.

Αθήνα

Ιλίσια

Κολωνάκι

Νέος Κόσμος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών