ΕΞΟΔΟΣ

Πού πάμε για brunch στη Γλυφάδα

Benedict, μπέργκερ και Bloody Mary, χωριάτικες πίτες, vegan λιχουδιές ή αυγά με τηγανητές αγκινάρες; Με μια βόλτα στη Γλυφάδα βρίσκεις ό,τι brunch ζητήσεις.

24.03.2022| Updated: 26.03.2022
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Πού πάμε για brunch στη Γλυφάδα

Μουζίλο – Για χωριάτικες πίτες

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε στην Γλυφάδα και να μην περάσουμε από το Μουζίλο για μια πίτα, που είναι ιδανική επιλογή για brunch. Η αυθεντική χειροποίητη γραβιερόπιτα με το πλούσιο χωριάτικο φύλλο από τα χέρια του Στέφανου Βασιλόπουλου κάνει όλη την γειτονιά να μοσχοβολάει. Μουζίλο είναι το όνομα ενός μικρού ορεινού χωριού της Ευρυτανίας, στα 860 μέτρα υψόμετρο, με μόλις 20 κατοίκους, γνωστού για τις χειροποίητες πίτες του. Από εκεί κατάγεται ο Στέφανος. «Ψήνουμε μπροστά στον πελάτη όλες τις πίτες», μας ενημερώνει. «Ετοιμάζουμε τις γεμίσεις στο εργαστήριο, φτιάχνουμε φύλλο χοντρό χωριάτικο, με αγουρέλαιο και αγνά υλικά εποχής», συνεχίζει.

Στο Μουζίλο φέρνουν αρκετές πρώτες ύλες από το Καρπενήσι, όπως το λουκάνικο και τη ρίγανη και όσα δεν βρίσκουν εκεί τα παίρνουν από μικρούς παραγωγούς, με τους περισσότερους από τους οποίους έχουν γίνει γίνει φίλοι. «Το θαλασσινό αλάτι, για παράδειγμα, είναι μαζεμένο με το χέρι από την Ελαφόνησο. Η μανιταρόπιτα φτιάχνεται με μανιτάρια από τη Δίρφυ», λέει ο Στέφανος, που ξέρει ακριβώς από που προέρχεται και το παραμικρό υλικό που χρησιμοποιεί. Δίνει μεγάλη σημασία στην εποχικότητα: χορτόπιτα έχει μόνο το χειμώνα, κερασόπιτα μόνο το καλοκαίρι. Εκτός από την κλασική τυρόπιτα, που είναι σκέτη νοστιμιά, η πίτα-μουσακάς με ελαφριά τυρένια μπεσαμέλ, μελιτζάνα, ντομάτα και πατάτα και η κολοκυθόπιτα είναι αυτή την εποχή τα αγαπημένα μας. Τις πολύ κρύες μέρες στο Μουζίλο φτιάχνουν και σουπίτσα ημέρας, που ταιριάζει ιδανικά με το χειροποίητο, ζυμωτό ψωμί με αλεύρι από πετρόμυλο. Η χειροποίητη μηλόπιτα, με φρέσκα βιολογικά μήλα, προσθέτει την απαραίτητη γλύκα στο χωριάτικο brunch μας. Μ.Π.

Δούσμανη 13, Γλυφάδα. Τ/211-21.52.772

Vibo Bistrot – Με παριζιάνικο αέρα

Το μικρό και χαριτωμένο μπιστρό με τις καμπυλωτές τζαμαρίες που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις ορέξεις του καιρού είναι μια ωραία στάση για κρασί και ελαφρύ γεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στη Γλυφάδα. Ο σεφ Γιάννης Μαρκαδάκης εκτός από τον βασικό κατάλογο του Vibo έχει σχεδιάσει και ένα κλασικό μενού για πρωινό με ωραίες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: τα αυγά στην κοκοτιέρα φτάνουν στο τραπέζι καλοφτιαγμένα, με τριμμένη ντομάτα, γλυκιά γραβιέρα, πίκλα δεντρολίβανου ενώ η φριτάτα εμπλουτίζεται με τραγανές, τηγανητές αγκινάρες και εστραγκόν, σερβιρισμένη με ζυμωτό ψωμί. Στραπατσάδα με bresaola, croque madame και μπριος με καπνιστό σολομό, τυρί κρέμα, αγγούρι, κάπαρη και μιζούνα είναι μερικές ακόμα από τις επιλογές που ξεχωρίζουν. Οι συνδημιουργοί του Vibo, Νίκος Σκρέμπος (Hytra) και Δημήτρης Μπενάκης (Cinco) έχουν φροντίσει ιδιαίτερα το κομμάτι του καφέ αναθέτοντας στον γκουρού του είδους Στέφανο Δωματιώτη να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την Taf, ένα ξεχωριστό blend με πλούσια γεύση και έντονα αρώματα. Γ.Π.

Γρηγ. Λαμπράκη 16, Γλυφάδα, Τ/210-89.48.202  

Mr. Fox – Για Bloody Mary και αμερικάνικα πάνκεικ

Αν το Mr. Fox σας ξεμυαλίσει με τα κοκτέιλ του και τύχει να ξυπνήσετε αργά και πεινασμένοι δεν έχετε παρά να επιστρέψετε στον τόπο του εγκλήματος για χορταστικό πρωινό και… μερικά ακόμα κοκτέιλ. Στη λίστα με τα σοφιστικέ ποτά του Πάνου Κανατσούλη βρίσκουμε το απόλυτο κοκτέιλ του brunch, περιποιημένο Bloody Mary που έρχεται με βότκα, αλλά και σε παραλλαγές με τζιν ή τεκίλα, σε κλασική ντοματένια εκδοχή ή σε μια πιο γήινη, με παντζάρι. Ο επικεφαλής του Kobra project, Άνταμ Κοντοβάς, έχει επιμεληθεί το πιάτα του brunch, που σερβίρονται καθημερινά 11:00-16:00. Το αφράτο, καραμελωμένο τσουρέκι με ψητό μήλο, κρέμα βανίλιας, κανέλα και αμύγδαλα είναι από τις αγαπημένες μας επιλογές μαζί με τα κλασικά αμερικάνικα πάνκεικ με βούτυρο, σιρόπι σφενδάμου, καρύδια και φράουλες. Το morning bread είναι ένα σπιτικό ζυμαράκι, ψημένο σε ξυλόφουρνο. Θα το βρείτε με χτυπητά αυγά και τσορίθο ή με αυγά ποσέ σε μια εναλλακτική εκδοχή των eggs Βenedict. Γ.Π.

Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, Τ/ 210-89.81.654

Ανθέων πίτες (Λαβίδας) – Τυρόπιτα με ιστορία

Κοντά στο βουνό, εντελώς εκτός πιάτσας, αλλά με το δικό του φανατικό κοινό, το μαγαζί του Δημήτρη Λαβίδα μοιάζει σα να βγήκε από κάποιο ορεινό χωριό. Αν δεν καίγεστε για κοκτέιλ και hollandaise με το brunch σας, πάρτε θέση σε κάποιο από τα τραπεζάκια ή τους πάγκους της πέτρινης αυλής και χορτάστε με ό,τι βγαίνει ζεστό ζεστό από το παρασκευαστήριο. Όλα όσα προσφέρουν στο κατάστημα τα φτιάχνουν οι ίδιοι, από την κουρού τυρόπιτα με γιαούρτι και μέλι στο ζυμάρι της, μέχρι το κουλούρι με βούτυρο γάλακτος και μπόλικο σουσάμι ή τα μάφιν, επίσης με βούτυρο γάλακτος και φρέσκα αυγά. Ψηλά στις προτιμήσεις των πελατών είναι και η σπανακόπιτα, το πεϊνιρλί, το τυλιχτό λαχματζούν και οι τάρτες φρούτων. Τις πίτες θα τις βρείτε και κατεψυγμένες, έτοιμες για ψήσιμο στο σπίτι. Γ.Π.

Ανθέων 24, Άνω Γλυφάδα, Τ/210-96.31.840

Avit – Όλα vegan

Πρόκειται για ένα 100% vegan καφέ-εστιατόριο που καταφέρνει να μαζεύει κόσμο ανεξαρτήτως διατροφικών προτιμήσεων. Χαλαρό και ανεπιτήδευτο, με έμφαση στο χειροποίητο, το Avit είναι από τα αγαπημένα μας στέκια για πρωινό στην περιοχή. Για αρχή σερβίρει specialty καφέ της εταιρίας Taf. Και έπειτα είναι τα συνοδευτικά: μπισκότα, προζυμένιο ψωμί (που φτιάχνουν οι ίδιοι) με μαρμελάδα και βούτυρο, μπανανόψωμο, αφράτο chocolate twist με ζύμη κρουασάν και πικρή σοκολάτα – όλα ετοιμάζονται στην κουζίνα του Avit δίχως την προσθήκη κανένος ζωικού προϊόντος. Το γιαούρτι που κάνουν με αλεσμένα κάσιους έρχεται σε ένα μεγάλο μπολ παρέα με φρούτα και ωραιότατη χειροποίητη γκρανόλα χωρίς ζάχαρη που μπορείτε να αγοράσετε και για το σπίτι. Με ψαγμένες craft μπίρες θα συνοδεύσετε το avocado toast με vegan μπέικον ή ένα από τα χορταστικά μπέργκερ. Δοκιμάστε το Jack n’ shroom cheesesteak με μαριναρισμένο και γενναία καρυκευμένο jackfruit, μανιτάρια, ανανά, πίκλες και vegan σάλτσα τυριού. Για κλείσιμο εθιστικά τρουφάκια με φυστικοβούτυρο και κόκκινο κρασί. Γ.Π.

Μαραγκού 19,  Γλυφάδα, Τ/210-8949381

Τάσος – Κουρού από το 1955

Στο ζαχαροπλαστείο – τυροπιτάδικο του Τάσου τρώμε τις πιο νόστιμες τυρόπιτες κουρού. Όλα ξεκίνησαν το 1955 όταν ο Τάσος Κοιτίδης, Νεοσμυρνιώτης, από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, άνοιξε ένα σνακ μπαρ στην Γλυφάδα. Εκεί έφτιαχνε λίγα, κλασικά γλυκά, όπως τουλούμπες, σάμαλι και κοκ και μια εκπληκτική τυρόπιτα με ζύμη κουρού. Το 1971 το μαγαζί μεταφέρθηκε στη σημερινή του διεύθυνση και την παράδοση συνεχίσαν ο γιος του Γρηγόρης και ο εγγονός του Τάσος. Σε έναν χώρο μικρό, αστραφτερά καθαρό, με το εργαστήριο ανοιχτό για να το βλέπουν οι πελάτες οι περισσότερες λιχουδιές γίνονται με το χέρι. Οι τυρόπιτες κουρού έχουν την τιμητική τους και τις βρίσκουμε όποια ώρα και να πάμε. Οι λαμαρίνες ξεφουρνίζουν χειροποίητες πίτες ασταμάτητα, καυτές και ευωδιαστές που, λόγω του μικρού τους μεγέθους, τρώγονται δυο μαζί, χωρίς ενοχές. Η ζύμη είναι πολύ νόστιμη, εύθρυπτη, χωρίς να λασπώνει και μοσχομυριστή. Με την ίδια ζύμη στον Τάσο βρίσκουμε  και ολόφρεσκες κιμαδόπιτες, λουκανικόπιτες αλλά και χορτόπιτες. Στο φαρδύ, ήσυχο πεζοδρόμιο μπροστά από το μαγαζί, υπάρχουν μικρά τραπεζάκια και παγκάκια, για να τις φάμε με την ησυχία μας πριν συνεχίσουμε για καφέ ή ψώνια στη Γλυφάδα. Μ.Π.

Μαραγκού 6, Γλυφάδα, Τ/210-89.43.154

Cookie st. – Για φρεσκοψημένα cookies

Άνοιξε το καλοκαίρι σε μια περιοχή που αγαπάει τις αμερικάνικες λιχουδιές και έχει ήδη αποκτήσει πιστούς πελάτες και όχι μόνο από τη γειτονιά του. Μετά από τις σπουδές τους στο Λονδίνο και αφού είχαν καταναλώσει πολλά cookies εκεί, τα παιδιά της οικογένειας Κατή να δημιουργήσουν ένα cook-άδικο λονδρέζικων προδιαγραφών στη Γλυφάδα.  Ένα όμορφο, χρωματιστό μαγαζάκι που όταν περνάς από έξω σου έρχεται η μυρωδιά από τα cookies που ζυμώνονται και ψήνονται όλη την ημέρα και βγαίνουν φρέσκα και ζεστά. Το εργαστήριο έχει τζαμαρία και οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να δουν όλη την διαδικασία της παρασκευής. Η ζύμη είναι η κλασική αμερικάνικη. Τα cookies είναι μαλακά μέσα και τραγανά στις άκρες και βγαίνουν σε διάφορες εκδοχές. Αξίζει να δοκιμάσετε το triple chocolate cookie με λευκή ζύμη και τρεις σοκολάτες, μαύρη, λευκή και σοκολάτα γάλακτος -είναι το αγαπημένο μας-, το red velvet με λευκή σοκολάτα, που τελειώνει συνέχεια, και το cookie μηλόπιτα με φρέσκα μήλα και καραμελένια σος. Μ.Π.

Μάρκου Μπότσαρη 9, Γλυφάδα Τ/211-73.53.791

Molly Mallone’s – Ιρλανδέζικο μπέργκερ

Πρόκειται για μία αυθεντική ιρλανδέζικη pub και μάλιστα την πρώτη που άνοιξε στην Αθήνα. Είναι «αδερφάκι» της James Joyce στο Μοναστηράκι. Στo Molly Mallone’s πηγαίνουμε τα Σαββατοκύριακα που ανοίγει από τις 12 το μεσημέρι για δυνατό brunch. Τρώμε το σπιτικό μπέργκερ με μοσχαρίσιο μπιφτέκι ψημένο medium ή το κοτόπουλο cajun γλασαρισμένο με Jack Daniels. To fish and chips με πουρέ αρακά και σος ταρτάρ και η παραδοσιακή πίτα από μοσχάρι και μπύρα Guinness με σπιτική σφολιάτα με φρέσκα λαχανικά, πουρέ πατάτας και gravy μας χορταίνουν και μας ταξιδεύουν στην αγγλική επαρχία. Μ.Π.

Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, T/210-89.44.247

Mαλεμπί – Για πολίτικο brunch

O Δημήτρης Λεμοντζόγλου (ζαχαροπλάστης), η γυναίκα του Ρόζα και ο Άγγελος Κάρδαρης (φιναλίστ του Master Chef) ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το Μαλεμπί. Το πολίτικο καφεζαχαροπλαστείο άνοιξε στην Άνω Γλυφάδα το 2015 και κέρδισε τους κατοίκους της περιοχής με το πρωτότυπο κόνσεπτ του, που συνδυάζει πολίτικα γλυκά, γλυκά ταψιού και brunch. Εκεί τρώμε αυγά Benedict με προζυμένιο ψωμί σίκαλης, με μανιτάρια σoτέ, σπανάκι, γραβιέρα και μαγιονέζα λευκής τρούφας, κλασικά πάνκεικ με πραλίνα, μέλι και μαρμελάδα φράουλα. Ο ασουρές, με σιτάρι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και ροδόνερο δεν λείπει ποτέ από το πρωινό μας. Κι όταν έχουμε πολύ όρεξη προσθέτουμε στο brunch μας ζεστό, τραγανό και λαχταριστό κιουνεφέ με παγωτό καιμάκι. Μ.Π.

Δημ. Γούναρη 172, Άνω Γλυφάδα, Τ/216-70.01.922

Low budget

Street food

Καφέ

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Γλυφάδα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών