ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπάμιες στον φούρνο με ντομάτα, δυόσμο και φέταΜπάμιες στον φούρνο με ντομάτα, δυόσμο και φέτα
20' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για το αρνί ανατολίτικο με μπάμιες, κόλιανδρο και σταφίδες, σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το αρνί στο λάδι σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό.
  5. Προσθέτουμε 1½ φλιτζάνι νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40-50 λεπτά, να μισομαλακώσει το αρνί.
  6. Προσθέτουμε τις μπάμιες, σείουμε την κατσαρόλα για να βυθιστούν μέσα στα υγρά του φαγητού και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά (δεν ανακατεύουμε, σείουμε απλώς πότε πότε το σκεύος για να μη λιώσουν οι μπάμιες).
  7. Ρίχνουμε και τις σταφίδες και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
  8. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος παρακολουθούμε το φαγητό μήπως στεγνώσει και χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του.
  9. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το ξύσμα και τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
  10. Σερβίρουμε το αρνί με μπάμιες, σταφίδες, κόλιανδρο και μπαχαρικά χλιαρό και βάζουμε στο κέντρο κάθε πιάτου 1 γεμάτη κουταλιά γιαούρτι.

Μυστικά

  • Το συμμαγείρεμα του λαχανικού με αρνί είναι μια πρόταση διαφορετική και -κρίνοντας από το αποτέλεσμα- νοστιμότατη.
  • Τα υλικά που κάνουν τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή είναι οι σταφίδες, το μείγμα μπαχαρικών και ο φρέσκος κόλιανδρος. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών δίνει μια έντονη ανατολίτικη χροιά στο φαγητό, η οποία το απογειώνει.
  • Μην τσιγκουνευτείτε τις σταφίδες. Η ιδιαίτερη γεύση του κόλιανδρου, το κρασί και το ξύσμα λεμονιού θα κοντράρουν τη γλύκα τους.
  • Συνοδεύστε το φαγητό με γιαούρτι. Θα δώσει τη δροσιά που χρειάζεται το ανατολίτικο μαγειρευτό.

Ροζέ από Syrah ή από Tempranillo, ζωηρό Pinot noir δεξαμενής. Από λευκά, Chardonnay βαρελιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 149.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Μπάμιες

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών