40'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Διαδικασία
- Για να φτιαξουμε γεμιστά λαχανικά Προβηγκίας αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι).
- Στη συνέχεια, αλείφουµε ένα µεγάλο ταψί µε λάδι.
- Με ένα κουτάλι βγάζουµε την ψίχα από τις µελιτζάνες και τα κολοκυθάκια.
- Έπειτα, ψιλοκόβουµε την ψίχα.
- Κόβουµε ένα «καπάκι» από το επάνω µέρος κάθε ντοµάτας (αυτό µε το κοτσάνι) και τα κρατάµε κατά µέρος.
- Με ένα µικρό κουτάλι αφαιρούµε τη σάρκα τους, µαζεύοντας τον χυµό σε ένα µπολ.
- Ψιλοκόβουµε τη σάρκα της ντοµάτας.
- Βάζουµε τις µελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις ντοµάτες και τις πιπεριές στο ταψί και τα αλείφουµε µε λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουµε 125 ml νερό.
- Ζεσταίνουµε το µισό λάδι σε ένα µεγάλο τηγάνι.
- Σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν.
- Προσθέτουµε τους κιµάδες και ανακατεύουµε για 4-5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουµε την ψιλοκοµµένη ψίχα από τις µελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, και σοτάρουµε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουµε τη σάρκα και τον χυµό από τις ντοµάτες, τον πελτέ, αλατοπίπερο και το κρασί.
- Μαγειρεύουµε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι να δέσει ελαφρώς η γέµιση.
- Αποσύρουµε από τη φωτιά.
- Προσθέτουµε τον µαϊντανό, την παρµεζάνα, την ψίχα ψωµιού και ανακατεύουµε.
- Αλατοπιπερώνουµε καλά.
- Γεµίζουµε µε το µείγµα τα λαχανικά, µε ένα κουτάλι.
- Σκεπάζουµε τις ντοµάτες µε τα καπάκια και περιχύνουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 120 ml νερό.
- Ψήνουµε τα γεμιστά λαχανικά Προβηγκίας για 45 λεπτά ή µέχρι να γίνουν τρυφερά και να ροδίσουν στην επιφάνεια.