30' προετοιμασία
55' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το παντεσπάνι

Για το μπισκότο

Για την κρέμα

Για το σιρόπι

Για τη διακόσμηση

Διαδικασία

Παντεσπάνι

  1. Για το παντεσπάνι του γεμιστού κέικ με κιρς, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα, διαμέτρου 24 εκ.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη, ανακατεύοντας με σπάτουλα, μέχρι να αναμειχθούν.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να χρυσίσει.

Μπισκότο

  1. Για το μπισκότο του γεμιστού κέικ με κιρς, στον κάδο μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  2. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι και το φουντούκι, ανακατεύοντας απαλά με μια ευλύγιστη σπάτουλα.
  3. Βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και χαράζουμε έναν κύκλο διαμέτρου 24 εκ. ή, αν έχουμε, χρησιμοποιούμε μια επιφάνεια από σιλικόνη στο ίδιο μέγεθος.
  4. Απλώνουμε το μείγμα επάνω στην επιφάνεια και ψήνουμε το μπισκότο για του γεμιστού κέικ με κιρς, για περίπου 15 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού ξεκολλάμε το μπισκότο από τη λαδόκολλα.

Κρέμα

  1. Για την κρέμα του γεμιστού κέικ με κιρς, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 10 - 15 λεπτά περίπου, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και αφράτη κρέμα.
  2. Ρίχνουμε το kirsch και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου άλλο 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί.

Σιρόπι

  1. Για το σιρόπι του γεμιστού κέικ με κιρς, σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό (υπολογίζουμε από την ώρα του βρασμού).
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει, ρίχνουμε το kirsch.

Συναρμολόγηση

  1. Για την συναρμολόγηση του γεμιστού κέικ με κιρς, σε πιατέλα βάζουμε το μπισκότο και απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 της κρέμας.
  2. Βάζουμε από πάνω το παντεσπάνι, το ραντίζουμε με το σιρόπι και απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Πασπαλίζουμε τα πλαϊνά της τούρτας με τα αμύγδαλα και την επιφάνεια της με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε το γεμιστό κέικ με κιρς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Λικέρ

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών