Διαδικασία
Το προηγούμενο βράδυ
- Για να φτιάξουμε τα καλιτσούνια ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ.
- Βάζουμε την ξινομυζήθρα σε ένα τουλπάνι, το δένουμε κόμπο και το κρεμάμε πάνω από ένα μπολ.
- Το αφήνουμε όλο το βράδυ για να στραγγίξει καλά – είναι απαραίτητη διαδικασία, ώστε να σφίξει το τυρί και να μη σκάσουν τα καλιτσούνια στο τηγάνισμα.
Την επόμενη μέρα
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το μετρημένο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται, ζυμώνοντας με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να φτιάξουμε μια μέτρια αλλά λεία ζύμη. Δεν πρέπει να γίνει μαλακή, γιατί δεν θα ανοίξει εύκολα σε φύλλο. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.
Τα καλιτσούνια μπορούμε να τα φτιάξουμε με δύο τρόπους:
- Ακολουθώντας τον πρώτο τρόπο, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη.
- Παίρνουμε το ένα (σκεπάζουμε το δεύτερο με μια πετσέτα για να μην ξεραθεί) και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα σε φύλλο όσο γίνεται παραλληλόγραμμο, με πάχος 2-3 χιλιοστά.
- Βάζουμε από 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, σε σειρές, σε απόσταση 6-7 εκ. μεταξύ κάθε κουταλιάς.
- Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης ακριβώς όπως το πρώτο και σκεπάζουμε τη γέμιση προσεκτικά. Με μαχαίρι ή με ροδάκι της πίτσας κόβουμε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια σε απόσταση 2 εκ. από το «λοφάκι» της γέμισης, ώστε να φτιάχνουμε καλιτσούνια με τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο σχήμα αντίστοιχα.
Δεύτερος τρόπος
- Ακολουθώντας τον δεύτερο τρόπο, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ή τρία μέρη.
- Κόβουμε από το κάθε μέρος μικρά κομμάτια ζύμης, σε μέγεθος αυγού. Τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε δισκάκια πάχους 2-3 χιλιοστών και διαμέτρου περίπου 12-15 εκ.
- Βάζουμε από 1-2 κουτ. γέμιση στο μισό δισκάκι και σκεπάζουμε με το άλλο μισό, ώστε να φτιάξουμε μισοφέγγαρα. Βρέχουμε ελαφρά με νερό και πιέζουμε τις άκρες με πιρούνι για να κολλήσουν.
- Και στις δύο περιπτώσεις βγαίνουν περίπου 60-70 καλιτσούνια μέτριου μεγέθους (μπορούν να βγουν και 100 κομμάτια, αν φτιάξουμε μικρότερα δισκάκια).
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε περίπου 1 εκ. από τον πυθμένα ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τα καλιτσούνια σε δόσεις 4-5 κομματιών, για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.