Ένα κουνέλι απαράμιλλης νοστιμιάς για την ονομαστική γιορτή του Νίκου και της Νίκης. Όσοι έχετε διάθεση αξίζει να ετοιμάσετε και τον πουρέ κυδώνι.

30' προετοιμασία
Σύνολο: 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Για το ζωμό λαχανικών (για 1½ - 2 λίτρα)

Για τα παντζάρια

Διαδικασία

  1. Ζωμός λαχανικών: Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά σε ελάχιστο λάδι για να πάρουμε τα αρώματά τους, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά. Τα πιπέρια θα τα βάλουμε προς το τέλος, σε τουλουπάνι, για να τα αφαιρέσουμε εύκολα, καθώς και το ματσάκι μυρωδικών. Οταν ο ζωμός είναι έτοιμος, πετάμε τα μυρωδικά -τα λαχανικά μπορούμε να τα κάνουμε μια ωραία βραστή σαλάτα με λαδόξιδο- και τον σουρώνουμε.
  2. Πλένουμε τα κομμάτια του κουνελιού, τα σκουπίζουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε ρηχή και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε να ροδίσουν απ' όλες τις μεριές. Σβήνουμε με τη βότκα και προσθέτουμε αμέσως το δεντρολίβανο και τα κανελογαρίφαλα. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και τα μουστάκια από τα σκόρδα και τα βάζουμε και αυτά ολόκληρα. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον καυτό ζωμό μόλις να τα σκεπάζει. Μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει μόνο με το λάδι του. Πετάμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.
  3. ΠαντζάριαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Τυλίγουμε τα παντζάρια ένα - ένα σε αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο. Τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν μέχρι να τρυπιούνται με ένα ξύλο από σουβλάκι. Θέλουν γύρω στα 30 λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε, τα χαράζουμε σταυρωτά, τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε το κουνέλι με τον πουρέ και τα παντζάρια. Το σκόρδο, όσοι θέλουμε, το χωρίζουμε στις σκελίδες του και τις πιέζουμε για να πάρουμε τη γλυκιά τους σάρκα.
  4. ΣυμβουλήΤο φαγητό αυτό μπορεί να συνοδευθεί άψογα και με πουρέ κυδώνι. Είναι μια εντυπωσιακή εναλλακτική εάν έχουμε καλεσμένους το Σαββατοκύρικο.
  5. Για τον πουρέ κυδώνι θα χρειαστούμε:4 μεγάλα κυδώνια, σε κομμάτια1 μικρή πατάτα, σε κομμάτιααλάτι, πιπέριλίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  6. Διαδικασία: Βάζουμε τα κυδώνια και την πατάτα σε κατσαρολάκι με νερό (μόλις να τα σκεπάζει) και τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν, οπότε τα περνάμε, χωρίς τα υγρά, από το μπλέντερ για να γίνουν ένας μέτριας πυκνότητας πουρές. Το νερό που έβρασαν το χρησιμοποιούμε μετά, αν χρειαστεί, για να αραιώσουμε τον πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το λεμόνι, το λάδι και ανακατεύουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών