30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8Για τα παντζάρια
Για τον πουρέ κυδώνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κουνέλι με δεντρολίβανο και παντζάρια ψητά, αρχικά πλένουμε τα κομμάτια του κουνελιού.
- Στη συνέχεια, τα σκουπίζουμε και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ρηχή και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο.
- Τα τσιγαρίζουμε να ροδίσουν απ’ όλες τις μεριές.
- Σβήνουμε με τη βότκα και προσθέτουμε αμέσως το δεντρολίβανο και τα κανελογαρίφαλα.
- Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και τα μουστάκια από τα σκόρδα και τα βάζουμε και αυτά ολόκληρα.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε ζωμό καυτό μόλις να τα σκεπάζει.
- Μαγειρεύουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να μείνει μόνο με το λάδι του.
- Πετάμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.
Πουρές
- Βάζουμε τα κυδώνια και την πατάτα σε κατσαρολάκι με νερό (μόλις να τα σκεπάζει).
- Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν.
- Στη συνέχεια, τα περνάμε, χωρίς τα υγρά, από το μπλέντερ για να γίνουν ένας μέτριας πυκνότητας πουρές.
- Το νερό που έβρασαν το χρησιμοποιούμε μετά, αν χρειαστεί, για να αραιώσουμε τον πουρέ.
- Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.
- Προσθέτουμε το λεμόνι, το λάδι και ανακατεύουμε.
Παντζάρια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Τυλίγουμε τα παντζάρια ένα - ένα σε αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο.
- Τα βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν μέχρι να τρυπιούνται με ένα ξύλο από σουβλάκι. Θέλουν γύρω στα 30λεπτά.
- Τα ξεφλουδίζουμε, τα χαράζουμε σταυρωτά, τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
- Σερβίρουμε το κουνέλι με τον πουρέ και τα παντζάρια.
- Το σκόρδο, όσοι θέλουμε, το χωρίζουμε στις σκελίδες του και τις πιέζουμε για να πάρουμε τη γλυκιά τους σάρκα.
Μυστικά
Το φαγητό αυτό μπορεί να συνοδευθεί άψογα και με πουρέ κυδώνι. Είναι μια εντυπωσιακή εναλλακτική εάν έχουμε καλεσμένους το Σαββατοκύρικο.
Μια Μαντινεία, μια Ζίτσα, ένα Sauvignon blanc. Αν αμετανόητα επιμένετε σε κόκκινο, στραφείτε σε μια Νεμέα. Η προσωπική μου πρόταση είναι ένα ξηρό, αρωματικό ροζέ από Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 42.