ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσίζκεϊκ καραμέλα με γιαούρτιΤσίζκεϊκ καραμέλα με γιαούρτι

Αυτή η καταπληκτική συνταγή είναι του σεφ Yottam Ottolenghi και της Helen Goh. Τη δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ. Είναι μια πιο ελαφριά σε γεύση και υφή κρεμ καραμελέ, λιγότερο βουτυράτη, ιδανική για καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί έχει περισσότερο γάλα και λιγότερη κρέμα γάλακτος από τις κλασικές κρεμ καραμελέ. Το τζίντζερ είναι προαιρετικό, αλλά σας προτείνουμε να το βάλετε γιατί δίνει μια ωραία εξωτική νότα.

25' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
14 ώρες αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κρεμ καραμελέ με τζίντζερ, αν θέλουμε να βάλουμε το τζίντζερ, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία περίπου δύο μέρες πριν από την ημέρα που θα σερβίρουμε το γλυκό. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τζίντζερ. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες (ιδανικά για 24 ώρες). Συνεχίζουμε τη διαδικασία αφού περάσει αυτός ο χρόνος αναμονής.
  2. Για να ψήσουμε την κρέμα, θα χρειαστούμε μια πυρίμαχη ή μεταλλική ταρτιέρα με διάμετρο 23-25 εκ. (προσοχή, δεν πρέπει να είναι αυτές που ανοίγουν και αποσπάται ο πάτος!). Θέλουμε επίσης η φόρμα να ανοίγει λίγο προς τα πάνω, δηλαδή να είναι πιο στενή στον πάτο και πιο φαρδιά στο χείλος, για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα. Τη βγάζουμε από το ντουλάπι και την αφήνουμε κάπου κοντά, να είναι άμεσα διαθέσιμη.
  3. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε σε μικρές δόσεις τα 200 γρ. ζάχαρη, περιμένοντας να λιώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη. Βοηθάμε ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.
  4. Μόλις έχουμε ρίξει και τα 200 γρ. ζάχαρη και αρχίσει να γίνεται μια ξανθιά καραμέλα, την αποσύρουμε και την αδειάζουμε στην ταρτιέρα. Με γρήγορες κινήσεις (πριν προλάβει να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η καραμέλα) ανακινούμε την ταρτιέρα, ώστε η καραμέλα να απλωθεί και να καλύψει ομοιόμορφα τον πυθμένα και λίγο από τα τοιχώματα.
  5. Βάζουμε την ταρτιέρα μέσα σε ένα βαθύ ταψί και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί η καραμέλα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις πάνω κάτω) ή στους 150°C (με αέρα).
  7. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά και τα υπόλοιπα 200 γρ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  8. Μέσα στο μπολ με τα αυγά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα (αν χρησιμοποιήσαμε το τζίντζερ, σουρώνουμε το μείγμα γάλακτος-κρέμας και το ρίχνουμε στα αυγά, πιέζοντας το τζίντζερ πάνω στο σουρωτό για να βγάλει όλα τα υγρά του). Ανακατεύουμε το μείγμα των αυγών χωρίς να κάνουμε αφρό.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην ταρτιέρα, πάνω από τη σταθεροποιημένη καραμέλα, και τη μεταφέρουμε στον φούρνο μαζί με το ταψί. Πριν κλείσουμε τον φούρνο, ρίχνουμε στο ταψί βραστό νερό, τόσο που να καλύψει τα τοιχώματα της ταρτιέρας μέχρι τα μισά.
  10. Ψήνουμε το γλυκό μέσα στο νερό για περίπου 90 λεπτά έως 2 ώρες. Ο χρόνος εξαρτάται από το υλικό της ταρτιέρας μας. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν έχει σταθεροποιηθεί, αλλά στο κέντρο παραμένει κάπως τρεμουλιαστή. Δοκιμάζουμε τρυπώντας μια άκρη της με οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγαίνει στεγνή.
  11. Βγάζουμε το ταψί με προσοχή. Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ταψί με το νερό και την τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει.
  12. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπάζουμε την ταρτιέρα με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 βράδυ (8 ώρες). Αυτό είναι απαραίτητο για να λιώσει η καραμέλα στον πάτο και να σταθεροποιηθεί καλά η κρέμα.
  13. Για να ξεφορμάρουμε, περνάμε ένα μαχαίρι προσεκτικά γύρω γύρω στο γλυκό, για να το ξεκολλήσουμε από την ταρτιέρα. Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα, η οποία θα πρέπει να έχει ένα ανασηκωμένο χείλος για να μη χυθεί η καραμέλα.
  14. Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 3 μέρες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 53.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών