«Κάθε μεγάλο σπίτι στην Αρμενία είχε στην αυλή του κι ένα μικρό δωμάτιο, ένα κουζινάκι στην πραγματικότητα, όπου μαγειρεύονταν οι πιο μπελαλίδικες συνταγές, αυτές που απαιτούσαν πολύ καθάρισμα ή τηγάνισμα, καθώς οι κυρίες δεν ήθελαν να λερώσουν την καλή τους κουζίνα με φαγητό ή να τη δουν ακατάστατη. Ένα τέτοιο φαγητό είναι το ταντούνι, φτιαγμένο πάντα στο μικρό δωματιάκι, καθώς το τηγανητό κοτόπουλο πιτσιλάει πολύ», θυμάται η Αρμένισσα Λουσινέ Νταρμπινιάν που μας φιλοξένησε στο σπίτι της στη Θεσσαλονίκη.
Βασικό υλικό της μαρινάδας είναι το citron, ένα λεμονίζον μυρωδικό που μοιάζει με το εστραγκόν. Το αντικαθιστούμε είτε με εστραγκόν είτε με λουίζα, φρέσκα και ψιλοκομμένα ή ξερά και καλά τριμμένα. Θυμίζει ελαφρώς και θυμάρι, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λεμονοθύμαρο.
30'
προετοιμασία
6' τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 36'
Υλικά
Μερίδες: 5-6
Για τη μαρινάδα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το αρμένικο ταντούνι: Βάζουμε σε ευρύχωρο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας, προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε ξανά, καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο σε 3-4 δόσεις ή περισσότερες (αν το βάλουμε όλο, θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και το κοτόπουλο θα βράσει αντί να τηγανιστεί) και τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα κομμάτια να πάρουν παντού χρυσαφένιο χρώμα, αλλά να παραμείνουν ζουμερά. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα
Ζεσταίνουμε τις πίτες lavash για λίγα λεπτά, για να μαλακώσουν. Μοιράζουμε το κοτόπουλο και τα ντοματίνια στις πίτες και τις τυλίγουμε σε ρολό.
Ρίχνουμε από πάνω γιαούρτι κατά βούληση και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μυρωδικό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.