Στη Σμύρνη και στην ευρύτερη περιοχή έφτιαχναν τα αετουδάκια πάντοτε τα Χριστούγεννα. Η αείμνηστη Δόμνα Σαμίου μού έλεγε ότι, ακόμη και τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, στις παράγκες της Καισαριανής, «μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια, η μάνα μου ανασκουμπωνόταν και ζύμωνε τα φοινίκια και τους αετούς με το σταχτόνερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμί «κεντητό» με μαστίχα και γλυκάνισο από τη ΣμύρνηΨωμί «κεντητό» με μαστίχα και γλυκάνισο από τη Σμύρνη
15' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Βάρος: για 1 κιλό αλεύρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μυρωδάτα κουλουρόψωμα, αρχικά βάζουμε, στον κάδο του μίξερ, το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό (ή σε ένα μπολ με τα χέρια) μέχρι να ενωθούν και να γίνουν κρέμα.
  2. Προσθέτουμε το κονιάκ, την αλισίβα ή το χυμό, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη μαστίχα και τη σόδα και ανακατεύουμε, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας στο μίξερ με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα) ή με τα χέρια μας, μέχρι να γίνει μια λεία, αφράτη και ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια. Θέλει προσοχή να μη βάλουμε περισσότερο αλεύρι από όσο χρειάζεται, για να μη βαρύνει και σκληρύνει η ζύμη.
  4. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά να «ξεκουραστεί».
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  6. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνουμε ελαφρώς.
  7. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος μικρού λεμονιού και τα πιέζουμε με τις παλάμες μας να ανοίξουν, τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα.
  8. Αν έχουμε τη σφραγίδα, την πιέζουμε πάνω στη ζύμη και με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.
  9. Αν έχουμε «σφραγίσει» τα ζυμάρια, βάζουμε 2 γαρίφαλα στη θέση των ματιών κάθε αετού.
  10. Τοποθετούμε τα αετουδάκια στο ταψί, αφήνοντας μικρή απόσταση ανάμεσά τους, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.
  11. Τα αλείφουμε με ένα πινέλο με το αυγό και τα ψήνουμε για περίπου 50 - 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και στην επιφάνεια αλλά και από κάτω. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντας ένα αετουδάκι, κρατώντας το με πετσέτα όμως, για να μην καούμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών